- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Makedonci ne pristaju na trgovinu identitetom: Grudva nezadovoljstva mogla bi da pređe u lavinu

© AP Photo / Boris GrdanoskiProtest ispred zgrade parlamenta u Skoplju
Protest ispred zgrade parlamenta u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Narod okupljen na protestima protiv francuskog rešenja makedonskog pitanja ne pristaje ni na kakvu trgovinu identitetom. Za njega su jezik i istorija crvene linije preko kojih se ne prelazi. Međutim, ova grudva nezadovoljstva, ako se protesti nastave, mogla bi preći u lavinu koja bi označila i kraj ove vlasti, kažu sagovornici Sputnjika
Bugarski diktat, kako su uslov za počinjanje pregovora sa EU, koje je podržala cela Evropska unija, nazvali nezadovoljni Makedonci, pitanje je na kojem bi najveća opoziciona stranka VMRO-DMNE mogla da preuzme sve instrumente vlasti.
Ukoliko se pored diskreditacije francuskog rešenja, na listi zahtev protestanata nađe i smena vlasti, a politikolog Židas Daskalovski, profesor fakulteta Sveti Naum, kaže da mu istraživanja javnog mnjenja daju za pravo, Severna Makedonija bi mogla da sačuva svoj identitet, ali i da primora EU da u daljim pregovorima modifikuje svoje zahteve.

Pad vlade na pitanju identiteta

Od prvog dana protesta kada se okupilo 50 hiljada građana svih uzrasta i ideologija sa zahtevom da vlada odbije francuski predlog nezadovoljstvo nije splašnjavalo već je raslo, a ovo pitanje, ukazuje naš sagovornik, mobilisalo je ne samo glasače partije VMRO-DPMNE, već i intelektualnu elitu, Akademiju nauka i krugove bliske sadašnjoj vlasti.
© AP Photo / Boris GrdanoskiDemonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju
Demonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Demonstrant sa starom nacionalnom zastavom na antivladinom protestu u Skoplju

„Diktat kojim Bugarska blokira pristupne pregovore Makedoniji ukoliko Makedonija ne prihvati bugarsku verziju istorije, bugarski pogled na identitet Makedonaca i uslov da Bugari budu uključeni u Ustav Makedonije kao konstituivan narod - za većinu građana su neprihvatljivi. Pitanje identiteta prevazišlo je sve razlike, i na njemu bi mogao da se desi pad Vlade“, kaže Daskalovski.

Promena Ustava u rukama VMRO-DMNE

Vekovni spor između Makedonaca i Bugara oko pitanja porekla, jezika i istorije, u ovom trenutku pretvara se, kaže Željko Šajn, Politikin dopisnik iz Skoplja, u borbu između emocija i odgovornosti.
© AP Photo / Boris GrdanoskiAntivladin protest u Skoplju
Antivladin protest u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Antivladin protest u Skoplju
Da li je neophodno, postavlja pitanje, da Severna Makedonija kao država uđe u pregovore sa EU, dobije datum i bugarsko podizanje rampe ukoliko to podrazumeva snažan odgovor naroda? Čak i kada dobije datum i počne se sa međuvladinim konferencijama, zvanični pregovori će morati da sačekaju godinu ili dve jer je jedan od uslova i promena Ustav u kojem bi Bugari ozvaničili svoj status.

„Kada je u pitanju promena Ustava, moramo znati da to zavisi od VMRO jer opozicija ima 61 do 65 poslanika od ukupno 120 poslanika koliko ima Sobranje. Da bi se promenio ustav neophodno je da 80 poslanika bude za, dakle dve trećine, što u ovom trenutku nije moguće, a sudeći po raspoloženju naroda koji pokazuje veliku naklonost opoziciji- i u narednim godinama“.

Provokatori iz državne senke

O tome da li nemiri koji potresaju Makedoniju mogu biti uvod u dramatična depšavanja pa i pad vlade, Šajn kaže da svakodnevni pritisci postoje ali da se nemiri zasad kontrolišu.

„„Mora se reći da je u takvim situacijaama, a ja sam pratio sve mitinge i u vreme Jugoslavije i sada, teško kontrolisati masu, ko će ući i šta će raditi. VMRO uspeva da drži pod budnim okom okupljene ljude, ali teško je predvideti da li bi mogla da se desi eskalacija kao što je pokušano ovih dana kada su se na protestima pojavili ljudi sa oružjem za koje se kasnije spekulisalo da su plaćeni od strane Rusije. Međutim, nepotvrđene informacije govore da je reč o ljudima albanske nacionalnosti koje je poslalo Ministarstvo unutrašnjih poslova“.

Makedonija je mogla da kapitalizuje poziciju u NATO

O tome da li je ostavljen prostor za kompromis, Šajn kaže da odgovor leži u interesantnom zapažanju jednog ambasadora u Makedoniji.
© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Podizanje zastave NATO u Skoplju

„On mi je u neformalnom razgovoru rekao da je Makedonija izgubila šansu jer je mogla da odigra slično kao Erdogan kada je rekao da neće dozvoliti prijem skandinavskim zemljama. S obzirom da Makedonija ima ravnopravan glas u ovoj organizaciji mogla je da uključi i pitanje rešavanja svog statusa“.

Iako postoji pritisak stranih faktora, SAD, EU, Francuske koja se dosetila „rešenja“ ali i Holandije koja zahteva od Makedonije hitno izjašnjavanje pod pretnjom poslednje šanse, sagovornici Sputnjika smatraju da će se igre bez granica sa Makedonijom, u svakom predviđenom scenariju nastaviti.

„Ako prihvati francuski predlog i složi se sa nametnim uslovom da je makedonski jezik dijalekat bugarskog i svoj obrazovni program prepusti Bugarima, Severna Makedonija će još dugo biti na putu ka EU. Takođe, ako odbije ovaj predlog, razdaljina će biti ista.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala