Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Konsulatcije predsednika i predstavnika lista koje su ušle u Skupštinu od 14. jula

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će od 14. jula početi razgovore sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u Skupštinu, a predstavnici stranaka i koalicije koje su prešle izborni prag, očekuju taj poziv i većina kaže da će mu se i odazvati, jer to nalaže ustavna procedura.
Na konsultacije sa predsednikom na Andrićev venac, kako kažu, neće Demokratska stranka, niti koalicija Moramo.
Poziv na razgovor je već stigao na adresu Zavetnika, koji će se, prema rečima predsednice te stranke Milice Đurđević Stamenkovski, odazvati pozivu, a delegaciju će činiti njihovi poslanici.
Ona za Tanjug kaže da za Zavetnike nije problem odlazak na razgovor sa predsednikom, već je problem - što se to problematizuje, jer, kaže, ni u konsultacijama, niti u odlasku na razgovor nema ničeg ekskluzivnog, već su ustavne obaveze.

„Nema razloga da se oko toga pravi naročita drama. One političke strukture koje smatraju da ne treba da razgovaraju, ne misle dobro građanima i ne predstavljaju žestoku opoziciju, već antidržavni element“, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Dodaje da će u razgovoru insistirati na postulatima njihovog programa od četiri P - porodica, prosveta, pravda i poljoprivreda, a sa predsednikom će, dodaje, razgovarati i o KiM, jer nisu zadovoljni dosadašnjom politikom vlasti o Kosmetu, zbog čega će tražiti i da se skupština izjasni o potpisanim sporazumima, kao i da se usvoji rezolucija kojom će Srbija definisati svoje pozicije kao vojno neutralna zemlja, koja nijednoj međunarodnoj priznatoj državi neće uvoditi sankcije.
Pozivu na konsultacije će se odazvati i Nova demokratska stranka Srbije, a njen lider Miloš Jovanović kaže da će na razgovor ići on i Vojislav Mihailović, koji vodi deo POKS-a, sa kojim su zajedno čini koaliciju „Nada”.
Pozivu će se odazvati jer je on u skladu sa ustavnim ovlašćenjima predsednika Republike, a konsultacije deo demokratskog poretka.
Na sastanku će, kaže, izneti svoje stavove o najvažnijim pitanjima, poput evropskih integracija, KiM i situacije u Ukrajini, na koje žele da čuju odgovore predsednika Republike.
Demokrate, koje su na izbore izašli kao deo koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, ne planiraju da se odazovu pozivu za konsultacije, jer, kako je rekla potpredsednica DS Tatjana Manojlović ne žele da pomažu vlasti „da stvara privid demokratije“.
„Nećemo učestvovati u simulaciji demokratskog procesa i davati legitimitet nečemu što svakoga dana sve dublje tone u očiglednu autokratiju“, rekla je Manojlovićeva i dodala da će ostale članice te izborne koalicije odlučiti u svoje ime da li će se odazvati pozivu.
Ni koalicija „Moramo“ neće ići na razgovor sa predsednikom.
„Nismo još dobili poziv, ali nećemo ići na konsultacije. Mi nismo u situaciji da predložimo mandatara, zbog broja glasova koje smo dobili na izborima, a pošto su razgovori o vladi, mi svakako u takvoj vladi nećemo učestvovati. I to je zvaničan stav koalicije“, rekao je Nebojša Zelenović, koji je predvodio listu „Moramo“ na parlamentarnim izborima.
Jedan od lidera „Ne davimo Beograd“, takođe član koalicije „Moramo“, Radomir Lazović kaže da oni planiraju da idu na zvanične sastanke sa predsednikom Vučićem, ali da će sačekati njegov poziv, pa će tek onda odlučiti jer, kako smatra zvaničnih konsultacija pre konstituisanja parlamenta ne može biti, a ne žele da učestvuju u „bilo kakvim dilovima“sa Vučićem.
„Sačekaćemo da vidimo šta je tema i da li je to u okviru njegovih ovlašćenja, pošto Vučić često radi van svojih ovlašćenja“, rekao je Lazović.
Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, koji će u narednom sazivu imati pet poslanika, Balint Pastor kaže da će se odazvati pozivu na razgovor , te da ga očekuju.
„To je najprirodnije, da svaka lista ode kod predsednika i kaže kako vidi budućnost Srbije“, rekao je Pastor i dodao da će odrediti delegaciju kada budu dobili poziv za razgovor, koji je, kaže, prvi korak, nakon kojeg očekuje i međustranački razgovor sa SNS, a ubrzo zatim i formiranje skupštine, i vlade.
„Još u trenutku raspisivanja izbora rekli smo da želimo da nastavimo saradnju na način kako smo odnose gradili od 2014. godine. Pripremićemo predlog koalicionog sporazuma, zasnovanog ne na funkcijama, već na programskom opredeljenju, za koje bismo želeli da bude deo programa nove vlade“, rekao je Pastor.
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, kaže da koalicija „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, takođe još čeka poziv, ali da nema razloga da se tom pozivu ne odazovu, jer je to, kaže, deo ustavne nadležnosti predsednika Republike, kojem će oni, budući da su posvećeni legalizmu, odgovoriti.
„To je nulta tačka u demokratiji“, rekao je Žigmanov, i dodao da će na razgovor doći on i Aleksandar Olenik, predsednik koalicionog partnera, Zajedno za Vojvodinu.
„Budući da je predsednik Republike i lider stranke koja je pobedila na izborima, ima mogućnost da predloži mandatara nas će zanimati u kom pravcu i sa kojom agendom će biti profilisana nova - stara Vlada Srbije“, rekao je Žigmanov.
Predstavnik „Koalicije Albanaca Doline“, koja će imati jednog poslanika, Šaip Kamberi, takođe ne vidi razlog da ne prihvati poziv predsednika Srbije na razgovor.
„Nikada nismo bežali od razgovora sa vladom i predsednikom. Samo naše učešće na izborima pokazuje spremnost da sarađujemo u rešavanju problema Albanaca“, rekao je Kamberi.
Dodao je da njihov prioritet ostvarenje Plana od sedam tačaka iz 2013. godine, koji se odnosi na njihovu integraciju u državnim i javnim institucijama, rešavanje problema u obrazovanju, socijalna pitanja, ekonomski razvoj, priznavanje diploma.
Potpredsednik SPS Đorđe Milićević rekao je ranije da mu nije poznato kada je SPS na redu za konsultacije, a da će to najverovatnije biti razgovor između lidera koalicije SPS - JS sa predsednikom Republike.
„Očekujemo razgovore o onome šta možemo u narednom periodu, u vremenu kada je Srbija suočena sa velikim izazovima, pritiscima, šta je to što možemo zajedno da učinimo i uradimo, a da bude u najboljem interesu Srbije i građana Srbije“, naveo je Milićević za Tanjug.
U SNS-u, stranci koja predvodi koaliciju „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve”, još nisu odlučili ko će činiti delegaciju u tom razgovoru, ali je najverovatnije da će to biti potpredsednici stranke, kao što je bio slučaj u prethodnim izbornim ciklusima.
RIK - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SRBIJA
RIK doneo rešenje o dodeli mandata narodnim poslanicima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala