- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Haos na aerodromima: „Lufthanza“ skinula 770 letova ove sedmice, „Viz er“ redukovao linije u regionu

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEAvioni avio-kompanije Lufthanze
Avioni avio-kompanije Lufthanze - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Evropske avio-kompanije suočavaju se sa uskim grlima bez presedana, s dugim redovima putnika koji čekaju na prijavu za letove koji se vijugaju aerodromima od londonskog Hitroua do Brisela i Dizeldorfa u Nemačkoj.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kompanija KLM će otkazati 20 povratnih letova ka evropskim destinacijama do kraja avgusta, dok je „Lufthanza“ saopštila da će samo ove sedmice otkazati 770 letova.
Poremećaji su izazvani sindikalnim sporovima, nedostatkom osoblja i smanjenjem troškova usred pandemije kovida 19, koja se sada kao bumerang vraća avio-prevoznicima, a ljudi jedva čekaju da putuju tokom letnih meseci zbog slabijih mera za sprečavanje širenja virusa.
Niski troškovi energije i manjak osoblja muče i nemačkog niskotarifnog prevoznika „Eurovingz“. Iz kompanije u vlasništvu „Lufthanze“ najavili su da će podići cene za najmanje deset odsto. Nedostatak osoblja prvo se pojavio u KLM-u i na amsterdamskom aerodromu „Šipol“.
Redovi putnika ispred aerodroma svakodnevno su dugi stotine metara, zbog čega će u budućnosti biti otkazano najmanje 20 letova prema evropskim destinacijama, prenosi portal „Bankar“.

„Viz er“ ukida linije u regionu

Niskotarifni avio-prevoznik „Viz er“ privremeno obustavlja šest linija sa pet tržišta u regionu, dok se takođe bori sa nedostatkom osoblja.
Kompanija je ovog leta bila prisiljena da otkaže stotine letova, a posebno su pogođeni letovi iz Ujedinjenog Kraljevstva i Mađarske.
Među pogođenim linijama za sada nema Podgorice, ali se smanjuju letovi iz Prištine, Tuzle, Ljubljane, Beograda i Ohrida, prenosi portal „Investitor“.
„Viz er“ obustavlja letove iz Dortmunda i Rima za Prištinu, a usluge će biti obnovljene 2. septembra, odnosno 2. oktobra. Otkazani su letovi iz Tuzle za Milano, koji bi po sadašnjim planovima trebalo da budu obnovljeni 30. oktobra sa dve sedmične rotacije.
„Viz er“ otkazuje svoje letove iz Šarloa za Ljubljanu do 4. septembra. Tako „Brasels eraljnz“ ostaje jedini prevoznik koji leti između Belgije i slovenačkog glavnog grada, iako i on smanjuje usluge tokom jula sa 26 na 22 mesečno.
„Viz er“ je takođe obustavio letove iz svoje baze u Beogradu za Bilund, i to do 31. oktobra, nakon čega će letovi biti obnovljeni na tri puta sedmično.
Letovi iz Ohrida za Dortmund su otkazani do 2. septembra.
Dalje promene i otkazivanja i dalje su moguće jer se ovaj avio-prevoznik bori sa nedostatkom osoblja i velikim brojem članova kabinskog osoblja koji uzimaju bolovanje zbog novog talasa infekcije koronom širom Evrope.
„Viz er“ je saopšštio da će pogođene putnike kontaktirati e-poštom i ponuditi im priliku da ponovno rezervišu ili dobiju povraćaj novca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala