- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU otvara u Moldaviji centar za borbu protiv šverca oružja iz Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Evropska komisija otvara u Kišinjevu centar za borbu protiv šverca oružja i nelegalne migracije iz Ukrajine u Moldaviju i dalje u EU, izjavila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Drago mi je što danas možemo da pokrenemo ovo čvorište kako bi pomogli osiguravanju bezbednosti u Moldaviji. Ovo je sjajan pokazatelj saradnje koja uključuje i naše ključne agencije u toj oblasti – Fronteks i Europol. Pomoću tog novog čvorišta borićemo se protiv šverca nelegalnog oružja, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, kao i sajber pretnji i šverca droge“, izjavila je evropska komesarka.

Ona je objasnila da prestupne grupe koriste krizu u Ukrajini „u svoje interese“.
Johansen dodaje da su zasad samo dve zemlje EU poslale u Moldaviju svoje eksperte za borbu protiv ilegalnih tokova oružja, migranata, kao i narkotika iz Ukrajine u EU.

„Ali formiranjem ovog bezbednosnog čvorišta već smo danas na sednici Saveta za unutrašnje poslove EU dobili ogromnu podršku od zemalja-članica. Već je 12 zemalja saopštilo da žele da učestvuju u ovom čvorištu, a četiri zemlje su odlučile da dodatno pošalju svoje stručnjake u Moldaviju“, dodala je evropska komesarka.

Po njenim rečima, u Pragu će danas biti održana prva sednica centra, a učestvovaće, pored EK, Fronteksa, Europola, Moldavije i eksperti za nezakonitu trgovinu vatrenim oružjem iz Španije, Rumunije, Holandije, Slovačke, Nemačke i Francuske.
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
„Šaljite još“: Ukrajina prodaje Rusiji zapadno oružje po ceni starog gvožđa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala