- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Mogu li i kako EPS i Srbijagas da prežive energetsku krizu? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Stefan ĐurićSrbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
U analizi Fiskalnog saveta strukturnih problema srpske energetike, a sve u svetlu globalne krize obrađeni su uzroci, troškovi i moguća rešenja.
Po pitanju cena energenata stručnjaci FS u Rezimeu ove analize navode da gas za domaćinstva treba da poskupi za 65 do 70%, centralno grejanje od 10 do 40%, u zavisnosti od učešća troškova gasa u ukupnim troškovima toplana, a kao urgentnu meru za stabilizaciju EPS-a savetuju poskupljenje električne energije za domaćinstva od 15 do 20%, kao i slično povećanje cena za privredu.
Kroz analizu potencirano je, pored kritike za dosadašnje gazdovanje ovim kompanijama i preporuka kako da se radi ubuduće, da bi država morala konačno da prestane cene električne energije i prorodnog gasa da korisit kao monetu za socijalno potkusurivanje. Konkretno, ukazuju da je potrebno da država subvencioniše samo račune onih građana koji nisu u mogućnosti da ih plaćaju.
U vreme kada mnoge države, Francuska na primer, planiraju da nacionalizuju svoja energetska preduzeća, kako bi što lakše prevazišla energetsku krizu Srbija, čija su javna preduzeća iz sektora prirodnog gasa i električne energije u stopostotnom državnom vlasništvu treba da što pre donese bitne odluke o tomr kako njima gazdovati. Jer, reč je o kompanijama koje su okosnica srpske privrede.
O svim ovim temama u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Slobodanom Minićem, specijalnim savetnikom u Fiskalnom savetu Republike Srbije.
Mogu li i kako EPS i Srbijagas da prežive energetsku krizu? I Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala