- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija, Kina i Iran se spremaju za seriju vojnih vežbi u Latinskoj Americi

© AP Photo / Vahid SalemiElitni odred Kuds, na čijem čelu se već 15 godina nalazi general Sulejmani, udarna je pesnica spoljne politike Irana, nešto kao CIA i ruski GRU zajedno, broji oko 30.000 boraca. On se bavi obaveštajnom delatnošću i izvođenjem vojnih operacija u inostranstvu. Od 1979. godine bavio se izvođenjem diverzantskih akcija protiv neprijatelja Irana kao i širenjem spoljnopolitičkog uticaja na Bliskom istoku.
Elitni odred Kuds, na čijem čelu se već 15 godina nalazi general Sulejmani, udarna je pesnica spoljne politike Irana, nešto kao CIA i ruski GRU zajedno, broji oko 30.000 boraca. On se bavi obaveštajnom delatnošću i izvođenjem vojnih operacija u inostranstvu. Od 1979. godine bavio se izvođenjem diverzantskih akcija protiv neprijatelja Irana kao i širenjem spoljnopolitičkog uticaja na Bliskom istoku.  - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Ruska Federacija, Kina i Iran pripremaju se za seriju vežbi velikih razmera u Latinskoj Americi, piše The Washington Free Beacon, pozivajući se na analitički Center for a Secure Free Society.
"Iran, Rusija i Kina pripremaju seriju značajnih vojnih vežbi u Latinskoj Americi kao demonstraciju sile, što pokazuje da oružane snage ovih zemalja mogu da stignu do SAD“, primećuje portal.
Ukupno, prema podacima centra, u vojnim manevrima pod nazivom Sniper Frontier, pored Rusije, Kine i Irana, učestvovaće još 10 zemalja. Venecuela će biti domaćin vežbi sredinom avgusta.
The Washington Free Beacon ističe da su planovi za ove vežbe najočiglednija demonstracija kako američki protivnici u regionu razvijaju odnose sa Ruskom Federacijom, Kinom i Iranom. Tako je ranije ove godine venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, u okviru turneje po Bliskom istoku, potpisao sporazum na period od 20 godina o saradnji sa Iranom. Portal takođe podseća da je ranije Nikaragva obnovila odbrambeni sporazum sa Ruskom Federacijom, dozvoljavajući ruskoj vojsci pristup na svojoj teritoriji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala