- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Popularni sladoled koji se prodaje u 72 zemlje hitno se povlači sa tržišta

CC0 / Pixabay / Sladoled
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Popularni sladoled koji se prodaje u čak 72 zemlje hitno se povlači sa tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida.
Sladoled je proizveden u Francuskoj, na svim tržištima biće odmah povučen sa prodajnih mesta, a potrošači su pozvani da ga ne konzumiraju ukoliko su ga kupili.
Reč je o popularnom sladoledu od vanile američke kompanije „Haagen Dazs“ („Haggen Dazs vanilla ice creamu“). Kako stvari stoje, izgleda da je problem u vanili koja je u Francusku uvezena iz Madagskara i sadrži pesticid koji je zbog dokazane kancerogenosti zabranjen na tržištu EU, prenosi „Poslovni dnevnik“.
Nadležna služba zadužena za hranu u EU navodi da je rizik ozbiljan i da se sladoled mora povući iz prodavnica, ali i od potrošača koji su ga kupili. Zemlja prijave je Francuska, a poreklo sladoleda i sirovina (vanila) Francuska i Madagaskar.
Među 72 zemlje iz kojih se sladoled povlači 20 je evropskih: Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Švedska i Švajcarska.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala