- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakova „čekalica“ u tri čina /video/

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
U dva prethodna susreta Novak Đoković nije uspeo da nađe rešenje za Nika Kirjosa i njegove topovske servise. Bilo je to sve, doduše, pre pet godina, igralo se oba puta na dva dobijena seta i stvari su na ovogodišnjem Vimbldonu bile potpuno drugačije. Drugačiji je bio i Novak. Drugačiji je bio i ishod.
Govorio je Đoković da veruje da je Kirjos najbolji server na svetu. I nije daleko od istine ako se konstatuje da je u finalu Vimbldona ispalio čak 30 as udaraca.
Nikada Đoković ranije nije uspeo da napravi brejk protiv Kirjosa, nije bio ni blizu u prvom setu finala Vimbldona i relativno glatko je izgubio taj deo duela, prepustivši inicijativu rivalu.
Bombardovao je Kirjos iz sve snage, servisi od preko 200 kilometara na čas bili su neuhvatljivi čak i za najboljeg riternera u svetu tenisa, ali Novak nije video problem u tome – trebalo je samo sačekati da problem stvori druga strana.

Prvi čin

U četvrtom gemu drugog seta Kirjosu je popustio fokus i preigrao se, toliko da je Đoković bez izgubljenog poena osvojio gem na njegov servis.
Ali, bilo je to daleko od gotovog – u devetom gemu Đoković je servirao za kraj seta, ali je Kirjos uspeo da svojim prepoznatljivim udarcima iz mesta, bez spuštenih kolena, bez spina, sa maksimalnom snagom i hirurškom preciznošću, stigne do čak tri brejk lopte koje bi mu omogućile da u narednom gemu servira za 5:5.

Drugi čin

Takav scenario nije viđen, Đoković je spasao tri, potom i četvrtu brejk loptu, stigao do prve prilike da okonča set i to je i uradio – dovoljno da dokaže rivalu koliko se oseća jakim i sigurnim u sebe.

Treći čin

Deveti gem trećeg seta je takođe bio ključan – i opet je jedan igrač imao tri prilike da okonča period. Ovoga puta to je bio Kirjos koji je trebalo da povede sa 5:4 i dovede Đokovića u situaciju da servira za ostanak u setu.
Lako je reći, ali ne i ostvariti – Đoković je osvojio pet poena u nizu, napravio brejk, poveo sa 5:4 i potom u desetom gemu iskoristio prvu set loptu kompletiravši preokret i konačno slomivši Kirjosovu psihu, na indirektan način.
Dok je Nik pričao sam sa sobom, sa svojim timom, sa sudijom, sa publikom, sa dobacivačima loptica, Đoković je „otišao u senku“ i nije bio u centru pažnje, što mu je skinulo sa ramena već standardni teret koji doživljava na velikim turnirima i omogućilo mu da u sopstvenom miru koristi nemir rivala i polako, ali sigurno „davi žrtvu“ sve dok ona sama ne shvati da joj nema spasa.
Na kraju, preokret za 3-1 u setovima i osvojenu 21. Grend slem titulu, možda i najvažniju u karijeri, imajući u vidu sve okolnosti sa kojima se suočavao u prethodnih nekoliko godina, a naročito u aktuelnoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala