- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandalozna izjava Leh Valense: Populaciju Rusije treba smanjiti

© Sputnik / Alekseй VitvickiйBivši predsednik Poljske Leh Valensa
Bivši predsednik Poljske Leh Valensa - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Populaciju Rusije trebalo bi smanjiti na 50 miliona, smatra bivši poljski predsednik Leh Valensa.
Prema njegovom mišljenju, potrebno je „forsirati promenu političkog sistema“ u Rusiji i „organizovati ustanak naroda“, piše francuski list „Figaro“.
On takođe smatra da Rusiju treba „rasparčati“ i „podići ustanak“ 60 naroda „kako bi se obezbedila bezbednost u svetu“.
„Ili promeniti politički poredak Rusije ili vratiti njeno stanovništvo na manje od 50 miliona stanovnika“, istakao je Valensa.
Bivši poljski predsednik takođe je priznao da je Zapad zainteresovan da proširi svoju sferu uticaja uz pomoć takvih instrumenata kao što su NATO i Evropska unija. Međutim, kako je rekao Valensa, SAD i Evropa „imaju pravo na to“, jer svoje ambicije ostvaruju na „demokratski“ način.
Poljski političari često daju agresivne antiruske izjave. Tako je bivši zamenik ministra odbrane Poljske Romuald Šeremetjev izjavio da postoji potreba za „demilitarizacijom“ Kalinjingradske oblasti, a premijer Mateuš Moravjecki želeo je da „pobedi i likvidira“ ideologiju „ruskog sveta“.
Kako su izjavili u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, Varšava se bavi rušenjem odnosa sa Moskvom. Prema rečima zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, Poljska već deset godina vodi proameričku, rusofobičnu politiku. Takva politika nije ništa drugo do politička imbecilnost, konstatovao je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je više puta naglašavao da zapadnim zemljama Rusija nije potrebna, zbog čega su podržavale i podržavaju „petu kolonu“, separatizam, terorizam i razne destruktivne sile u njoj. Istovremeno, on je skrenuo pažnju na to da se postupci neprijateljskih država koje pokušavaju da poseju razdor i pometnju u ruskom društvu mogu minimizirati.
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin govori na Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2022
RUSIJA
Poljska razrađuje scenarije za de fakto podelu Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala