- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Klatno u Crnoj Gori se pomera: Ko može da sačuva Abazovićevu vladu

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePotpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Analitičar Vojin Grubač kaže da je posle odluke Predsjedništva DPS-a da uskrati podršku vladi Dritana Abazovića, sada sve u rukama Demokrata koji mogu da sačuvaju aktuelnu vladu.
Predsjedništvo Demokratske partije socijalista odlučilo je da će da uskrati podršku Vladi Dritana Abazovića. Odluka je doneta nakon što je u petak Vlada Dritana Abazovića usvojila predlog Temeljnog ugovora sa SPC.
Vojin Grubač smatra da je DPS napravio krupnu grešku ravnu pogrešnoj odluci DF-a da ruši vladu Zdravka Krivokapića prije podgoričkih izbora, gdje je DPS trebalo da bude potpuno razvlašćen.
„Poslije odluke DPS- a da uskrati podršku Vladi premijera Dritana Abazovića, klatno se opet pokrenulo u suprotnom pravcu i sada je sve u rukama Demokrata. Napokon su Demokrate dostigle cilj i postali ključni faktor koji opredjeljuje dalju političku sudbinu Crne Gore“, navodi ovaj analitičar za Sputnjik.
U sadašnjoj situaciji, po njegovom mišljenju, postoje dva rješenja.
„Gore rješenje su prijevremeni parlamentarni izborima, mada je to bolje rješenje od sadašnjeg tužnog stanja vlasti. Bolje rješenje je da Aleksa Bečić projavi istorijsku odgovornost i mudrost, momentalno prekine sve besmislene sukobe Demokrata i GP URA, te uđe u korektni dijalog čiji će rezultat biti formiranje tehničke Vlade“, poručuje Grubač.
Po njegovom mišljenju, okosnicu te Vlade, na čijem čelu bi kao premijer ostao Dritan Abazović, mogli bi da čine GP URA, Demokrate i Evropa sad u nastajanju, dio albanskih partija ali i ostalih partija manjinskih naroda ukoliko su zainteresovani..
On je uveren da bi i DF trebalo da podrži podržati taj koncept, zadržavši mjesta po dubini jer, kako kaže, drugog izlaza nema uključujući fakt da poslije niza grešaka, DF- u ne odgovara da se odmah dese novi parlamentarni izbori.
„Cilj tehničke Vlade bi bio završetak izbora u opštinama i svrgavanje DPS- a u Podgorici što bi značilo kraj političke epohe Mila Đukanovića. Tek potom bi se išlo na pripremanje novih parlamentarnih izbora s terminom koji najbolje odgovara svima. Dakako, taj termin mora odgovarati i državi Crnoj Gori uračunavajući vrlo tešku situaciju u svijetu zbog čega s novim prijevremenim parlamentarnim izborima, možda ne treba žuriti”, komentariše Grubač za Sputnjik.
Vlada Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
REGION
Vlada Crne Gore zvanično objavila da je usvojila Temeljni ugovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala