- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Joković: Temeljni ugovor je gotova stvar

© Sputnik / Lola ĐorđevićZgrada Patrijaršije
Zgrada Patrijaršije - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Temeljni ugovor sa SPC je gotova stvar, izglasan je na Vladi i biće potpisan, kazao je potpredsjednik vlade Crne Gore i lider SNP-a Vladimir Joković posle odluke Predsjedništva DPS-a da baš zbog toga uskrati podršku vladi Dritana Abazovića.
Joković je, govoreći za TVCG, istakao da je za pad Vlade samo neko ko ima određeni politički interes.
„To će biti trenutak da svi vide ko je u Crnoj Gori bio za potpisivanje Temeljnog ugovora a ko nije. I naravno ko je za rješavanje i otvaranje puta Crne Gore prema Evropskoj uniji a ko nije. Dakle, nekima će ostati sasvim bliži politički interesi, a neki žele da Crna Gora ide ka EU, što je potpuni prioritet Vlade“, kazao je Joković.
On je ocijenio da predsjednik 42. saziva Vlade Zdravko Krivokapić nije imao hrabrosti da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da će dani pred nama pokazati ko je za izjednačavanje SPC sa ostalim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.
Premijer Abazović je prethodno pozdravio odluku Predsjedništva DPS da uskrati podršku njegovoj vladi, ocenivši da je „odgovorno i državnički kada nijeste u mogućnosti da pomognete državi, da joj makar ne odmažete“.

„Vidjećemo šta je stav većine poslanika. Crna Gora mora dalje – kriminal, korupcija i nacionalizam nijesu opcije. Pobijediće evropska budućnost“, poručio je Abazović na Tviteru.

DPS tvrdi da je Vlada skrenula sa pravog puta

Nakon sjednice Predsjedništva, DPS se oglasio zvaničnim saopštenjem.
„Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Demokratske partije socijalista, kojom je predsjedavao predsjednik partije Milo Đukanović, izraženo je žaljenje zbog promjene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanijela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore“, piše u saopštenju.
„Takvom promjenom prioriteta od strane Vlade, kako kažu, propuštena je prilika da se obezbijedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umjesto toga, potpuno bespotrebno i autodestruktivno potencirane su stare podjele u Crnoj Gori čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da naša Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vrijeme postane i njena prva sljedeća članica”, piše, između ostaloga, u saopštenju DPS-a.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
REGION
Mitropolija: Nadamo se da će oni koji rade na Temeljnom ugovoru odoleti pritiscima
Crnogorski premijer Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
REGION
Abazović pozdravio odluku DPS-a da uskrati podršku Vladi na čijem je čelu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala