- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iran proizveo obogaćeni uranijum do nivoa od 20 odsto

© AP Photo / Hasan SarbakhshianPogled na nuklearne objekte u Natanzu, Iran
Pogled na nuklearne objekte u Natanzu, Iran - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Iran je proizveo uranijum koji je obogaćen do 20 odsto u centrifugama koje su nedavno instalirane u nuklearnom postrojenju Fordo, saopštio je predstavnik iranske Organizacije za atomsku energiju.
„Proizveli smo 20 odsto obogaćeni uranijum u seriji centrifuga, instaliranih u fabrici Fordo“, rekao je iranski zvaničnik, prenosi Al Džazira.
Portparol iranske Organizacije za atomsku energiju dodao je da su vlasti Islamske republike „obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o ubrizgavanju gasa u novu seriju centrifuga pre najmanje dve nedelje“.
Početkom juna, iranska novinska agencija ISNA izvestila je da je ta zemlja ubrzala proizvodnju i instaliranje centrifuga novih generacija za obogaćivanje uranijuma kao odgovor na rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju o Teheranu.
Većina od 35 država-članica Saveta direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojila je 8. juna rezoluciju o Iranu u kojoj se kritikuje republika što nije objasnila poreklo čestica uranijuma na tri neprijavljena mesta. Rusija i Kina su bile protiv.
Pogled na nuklearne objekte u Natanzu, Iran - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2022
SVET
Iran izneo Americi novi predlog nuklearnog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala