- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden će na Bliskom istoku tražiti saveznike protiv Rusije

© AP Photo / Manuel Balce CenetaDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden je, u tekstu koji je napisao za Vašington post, najavio da će tokom svog putovanja na Bliski istok pokušati da proširi krug zemalja koje će podržati Ameriku u konfrontaciji sa Rusijom.
Bajden je naglasio da je njegov posao „da zadrži našu zemlju jakom i sigurnom“. Da bi to uradile, SAD moraju da se suprotstave Rusiji, budu ispred Kine, zauzimanjem najbolje pozicije na Bliskom istoku, „rade na većoj stabilnosti“ u regionu, objasnio je američki lider.
On je dodao da u cilju maksimalne realizacije postavljenih ciljeva „moramo direktno da sarađujemo sa zemljama koje mogu uticati na rezultate“ politike Sjedinjenih Država.
Takođe je istakao da je Amerikancima u interesu „bezbedniji i integrisaniji Bliski istok“.
„Njegovi vodni putevi su od velikog značaja za globalnu trgovinu i lance snabdevanja na koje se oslanjamo. Njeni energetski resursi su od vitalnog značaja za ublažavanje uticaja ruskih akcija u Ukrajini na globalno snabdevanje“, naglasio je američki predsednik.
Bajden je objasnio da su američki i saudijski stručnjaci trenutno u kontaktu sa drugim zemljama proizvođačima nafte OPEK-a kako bi pomogli u stabilizaciji tržišta nafte.
Bajdenova poseta Izraelu, Zapadnoj obali i Saudijskoj Arabiji planirana je za 13-16. jul.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala