- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Njujork tajms" upozorava: Američka pomoć Ukrajini nije bezgranična

© AFP 2023 / Ilmars ZnotinsAmeričko oklopno vozila
Američko oklopno vozila - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
Pratite nas
U SAD sumnjaju da Vašington i Zapad mogu nastaviti sa isporukama oružja i municije Ukrajini na sadašnjem nivou, bez ugrožavanja sopstvene borbene gotovosti, piše "Njujork tajms".
List navodi da, prema ocenama, kako zvaničnih lica, tako i analitičara, "vojna pomoć koju je odobrio Kongres, trajaće do drugog kvartala naredne godine", ali ostaje otvoreno pitanje da li će biti nastavljena.
"Predsednik Bajden se zakleo da će pomagati Ukrajini "onoliko koliko bude bilo potrebno", ali ni on, niti bilo ko drugi ne može reći koliko dugo će trajati ili koliko još SAD i njihovi saveznici mogu to da rade sa distance, izbegavajući direktno vojno mešanje", navodi se u tekstu.
List ističe da "zvanična lica priznaju da će u nekom trenutku zalihe oružja u SAD i Evropi biti iscrpljene. Iako su SAD odobrile vojnu i drugu pomoć Kijevu u vrednosti od 54 milijarde dolara, niko ne očekuje još jedan ček od 54 milijarde dolara, kada prvi bude potrošen".
U vezi s tim, podseća list, Vašington je pozvao ostale države da iz svojih magacina isporuče Ukrajini preostalo sovjetsko naoružanje, koje Ukrajinci bolje poznaju.
Kako piše list, to će biti jedna od tačaka dnevnog reda tokom posete Bajdena Bliskom istoku naredne nedelje, pošto su neke arapske države "nekada bile klijenti Moskve" u pogledu isporuka oružja.
"Njujork tajms" zaključuje da će biće teško nastaviti na istom nivou pružanje materijalne pomoći Kijevu i zato što raste umor od rata sa obe strane Atlantika.
Artiljerijske jedinice ruskih snaga tokom specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2022
RUSIJA
UŽIVO Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck, poginula tri civila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala