- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zelenski smenio ambasadora u Berlinu; Mediji: Razlog je spor oko turbine "Gasproma"

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je ambasadora te zemlje u Berlinu Andreja Meljnika. Zelenski je potpisao ukaze i o smeni ambasadora u Mađarskoj, Češkoj, Norveškoj i Indiji, a krajem juna dužnosti su razrešeni i šefovi diplomatskih misija u Gruziji, Iranu, Portugaliji, Slovačkoj i Libanu.
Meljnik je poznat po, u najmanju ruku, nediplomatskim izjavama na račun nemačkih vlasti, posebno kada je reč o obimu vojne i i finansijske pomoći Berlina Ukrajini.
Tako je on jednom prilikom, nazvao nemačkog kancelara Olafa Šolca „uvređenom mladom“ zbog odbijanja da poseti Kijev.
Nemački "Bild" je ranije pisao da bi Meljnik uskoro mogao da se nađe na mestu zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine i da se u Kijevu veoma ceni njegov rad.
List je takođe izneo pretpostavku da je razlog za smenu njegova nedavna izjava o Stepanu Banderi i njegovim pristalicama. Ambasador je, naime tvrdio da oni nisu odgovorni za ubistva stotina hiljada Jevreja i Poljaka. Izjava je izazvala burnu reakciju a oglasilo se i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodeći da to nije i njihov stav.

Britanski mediji: Razlog za smenu "Gaspromove" turbine

Britanski list "Ekspres" piše da se Zelenski odlučio na smenu Meljnika zbog sve oštrijih nesuglasica između Kijeva i berlina oko slučaja turbine "Simens" za koju nemačka vlada nastoji da izdejstvuje da iz Kanade bude vraćena "Gaspromu" kako bi se obnovio tranzit gasa iz Rusije.
"Iako zvanično nije saopšteno šta je razlog za smenu, Ukrajina i dalje vodi žustru polemiku sa Nemačkom zbog turbine nemačke proizvodnje koja je na remontu u Kanadi. Berlin je zainteresovan za to da je Otava vrati ruskom 'Gaspromu' za potrebe tranzita energenata u Evropu, ali Kijev tvrdi da je to u suprotnosti sa sankcijama protiv Moskve", navodi se u članku.
Meljnik je na čelu Misije u Berlinu proveo osam godina iako je uobičajeno da mandat traje četiri, najviše šest godina.
Sam Zelenski rekao je da su smene deo uobičajene diplomatske prakse.
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
RUSIJA
Kijev poslao Nemačkoj „spisak želja“ u vezi vojne pomoći; Berlin: Povedite računa o retorici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala