- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto je u srpskim malinjacima iz godine u godinu sve manje roda

CC0 / Pixabay / Maline
Maline - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Iz godine u godinu u srpskim malinjacima pada prinos, a na to utiče i učestalost elementarnih nepogoda. Međutim, visoka otkupna cena za ovo voće motivisala je proizvođače da se posvete unapređenju i investiraju više u kvalitet roda.
Porodica Arapović deo godišnjeg odmora i raspusta iskoristi tokom berbe malina. Ne angažuju berače, ali su se odlučili za sertifikovane sadnice koje su, kažu, nabavili u Radaljevu.
"Bio je vilamet, sad smo prešli na fertodi, jedan deo, jedan deo imamo i vilameta. Fertodi je fantastična malina, ali traži vode. Ja ovde nemam uslove. Ako bude kiše, biće fantastično, ako ne bude - opet će biti fantastično", kaže Rade Arapović iz Radaljeva, prenosi javni servis.
Visoka otkupna cena motiviše proizvođače da se posvete i uzgoju novih sorti. Predrag Todorović iz Dubrave kaže da je uz subvenciju nabavio sertifikovane sadnice enrosadire.
© Foto : Pexels/Photo by Robert Bogdan Proizvođači iz godine u godinu sve više ulažu u kvalitet roda
Maline  - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Proizvođači iz godine u godinu sve više ulažu u kvalitet roda
Potražnja za ovom svežom konzumnom malinom raste, ekonomski je isplativija, jer ima produženu berbu.
I u kosjerićkom kraju proizvođači investiraju u sertifikovane sadnice. Teže povećanju prinosa. Međutim, nije im jasno zbog čega je ove sezone otkupna cena imala tolike oscilacije.
"Da li monopol, da li nečije naređenje da se obori cena maline... Mi seljaci ništa ne razumemo u ovoj priči. Znamo i sami da je prošle godine 420- 450dinara bila cena malina, da je hemija otišla 50 do 70 posto. Znamo da su pojedine vrste đubriva trista posto otišle, da je inflacija, razni problemi, a cena maline povećana za nekih dvanaest, trinaest posto", navodi Vlade Nikolić iz Brda Grad.

Srbija prva po kvalitetu maline

Stručnjaci smatraju da je na nestabilnost otkupne cene uticala neizvesnost izvoznika, jer mnogi, zbog situacije u svetu, još uvek nemaju ugovore. Ali Srbija je po kvalitetu lider.
"Uglavnom su sve oči proizvođača sveta uprte u Srbiju i to nije bez razloga. Očekuje se skori završetak berbe i, kao što je i predviđeno, biće za trideset posto manji u odnosu na očekivani rod ove godine. Prošle godine su proizvođači imali solidne cene, to je navelo da daleko veću pažnju posvete svojim zasadima. Ali, u svakom slučaju, zdravstveno stanje je daleko bolje, nego u ranijem periodu, kao posledica većeg nivoa i boljeg tretmana koji su primenili u zasadima", objašnjava dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo u Čačku.
Cena satnice motivisala je i domaće berače iz svih krajeva Srbije, ali i mlade koji su prvi put zakoračili u malinjake kao sezonci.
Uprkos problemima, otkupna cena ipak motiviše voćare da se posvete kvalitetu i povećanju prinosa i u narednoj sezoni, kako bi ubrali još bolji prihod.
Maline - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2022
EKONOMIJA
Arapi nude „crno“ za srpsko „crveno zlato“
Maline  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
EKONOMIJA
Veliki izazov za srpske izvoznike: Maline Evropljanima preskupe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala