- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kraj bajke o „tamnoputom Srbinu“

© Foto: FK Crvena zvezdaRišairo Živković
Rišairo Živković - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Superliga Srbije startuje ovog vikenda, a šampion Crvena zvezda ulazi u novo prvenstvo sa osveženim igračkim kadrom. Na konačnom spisku prijavljenih fudbalera nema nekadašnjeg juniora Intera Aksela Bakajoka, kao ni „tamnoputog Srbina“ Rišaira Živkovića.
Navijače crveno-belih mnogo više zanima sudbina ovog drugog, posebno jer je na pripremama u Sloveniji tokom leta Živković „davao znake života“ – bio je dvostruki strelac u jedinoj pobedi na pripremama, nad Bravom (2:1).
Označen kao „kapitalno pojačanje" na sajtu Crvene zvezde, Rišairo Živković je pretposlednjeg dana avgusta prošle godine potpisao trogodišnji ugovor vredan blizu 1,3 miliona evra (420.000 evra po sezoni).
„Radi se o talentovanom igraču kom je predviđena velika karijera. Ajaks ga je doveo još sa 17 godina, ali nije bilo sve kako je zamišljeno. Međutim, smatram da u Zvezdi može da dosegne visine. Ima talenat i atletske sposobnosti, pre svega brzinu, kao i osećaj za gol. Biće pojačanje i za prvenstvo i za Evropu“, izjavio je na promociji direktor crveno-belih Mitar Mrkela.
Ništa manja očekivanja od onih koja je imao i Kris Vajlder, nekadašnji tener Šefild junajteda koji je u proleće 2020. doveo Živkovića na pozajmicu iz Kine. Rišairo se nije snašao u Premijer ligi, zabeležio je pet nastupa (mahom kao rezerva) nakon kojih je vraćen matičnom klubu.
Nije se Živković proslavio ni na Marakani, gde je upisao samo 14 nastupa u svim takmičenjima i po gol i asistenciju. Većina tih nastupa bila je s klupe za rezerve, a jedini pogodak postigao je u Kupu Srbije.
Navijači Zvezda pamtiće ga najviše po nestvarnom promašaju protiv TSC-a kada je sa nekoliko metara na prazan gol pogodio stativu.
Rišairo je rođen 5. septembra 1996. godine u holandskom gradu Asenu, a korene „vuče“ iz Srbije, tačnije iz Pirota, odakle mu je majka.
Fudbalski se školovao u Groningenu za koji je zabeležio i prve seniorske minute gde je u potpunosti skrenuo pažnju na sebe i poneo epitet jednog od najtalentovanijih fudbalera Holandije.
Živković je kao šesanestogodišnjak debitovao za zeleno-bele, a onda u naredne dve godine na 40 utakmica postigao 11 golova, posle čega je usledio prelazak u Ajaks. Za slavni holandski klub dva puta se upisao u strelce na 10 utakmica.
Usledile su pozajmice u Viljem (18 utakmica i četiri gola) i Utreht (38 utakmica i 12 golova), a potom i prelazak u Ostende. U belgijskoj ekipi je na 58 mečeva postigao 16 golova, da bi se potom obreo u Kini i zaigrao za Čangčun (31 utakmica i 15 golova), odakle je otišao na dve pozajmice, prvo u Šefild junajted (pet utakmica), a potom i u Gvangžu (osam utakmica i četiri gola).
Jasno je, dakle, da je Živković završio svoju misiju na Marakani i da će do 31. avgusta i završetka prelaznog roka morati da potraži drugu sredinu, ako mu se još igra fudbal.
A, ako mu se ne igra, ima još dve godine ugovora sa crveno-belima i zagarantovanih 840.000 evra samo da sedi na tribinama. Kako je prošle sezone više vremena proveo baš tamo, deluje da se polako i navikao.
Detalj sa utakmice Crvena zvezda - Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SPORT
Istorijska Superliga – borba za direktan plasman u Ligu šampiona i 20 miliona evra!
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SPORT
Gol za „Puškaša“ – milioni to potvrđuju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala