Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvorena ambasada Srbije u Gani /video, foto/

© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/BRANKO LAZICNikola Selaković otvorio Ambasadu Srbije u Gani
Nikola Selaković otvorio Ambasadu Srbije u Gani - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković svečano je u Akri otvorio Ambasadu Srbije u Gani, poručivši da će ona doprineti razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Gane u budućnosti na političkom, ekonomskom i svakom drugom planu.
Selaković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva ambasada naše zemlje koja je otvorena na teritoriji afričkog kontinenta posle više od četiri decenije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
„Gana nije samo tradicionalni prijatelj sa kojim smo zasnovali diplomatske odnose još 1959. godine, već je veliki prijatelj u današnjici, jer je to država koja je povukla priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i država sa kojom ostvarujemo izvanrednu saradnju u međunarodnim forumima“, izjavio je ministar Selaković.
Selaković je naveo da Srbija i Gana imaju ozbiljne planove za saradnju u budućnosti, posebno u oblastima poljoprivrede, odbrane, digitalizacije, veštačke inteligencije, obrazovanja.
Napomenuo je da je njegova poseta Gani u petak počela sastankom sa predsednikom Gane Nanom Adom Dankvom Akufo-Adom, koji je prisustvovao 60. godišnjici osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu prošle godine, i kojeg je predsednik Vučić odlikovao Ordenom na lenti za doprinos razvoju bilateralnih odnosa Gane i Srbija i lične zasluge u povlačenju priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.
© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/BRANKO LAZICAmbasada Srbije u Akri
Ambasada Srbije u Akri - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Ambasada Srbije u Akri
„Sastanak je bio srdačan i dogovorili smo otvaranje Ambasade Gane u Beogradu, čemu će Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova pružiti nesebičnu pomoć“, naglasio je Selaković.
Kada je reč o o sastanku sa ministarkom spoljnih poslova Širli Bočvej, ministar je kazao da se razgovaralo o planu naših aktivnosti do kraja godine, kao i da je dogovoreno da u oktobru bude održana zajednička sednica Mešovitog komiteta za ekonomsko-trgovinsku saradnju.
Takođe, Selaković je preneo da se pripremaju i značajni sporazumi koji će tada biti zaključeni, ali i da se radi na održavanju biznis foruma koji bi okupio pripadnike poslovnih zajednica dve države.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala