- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako je Kina po oceni FBI i MI5 postala neprijatelj broj jedan?

© AFP 2023 / MARK RALSTONFBI brošure o sajber kriminalu
FBI brošure o sajber kriminalu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Iza označavanja Kine kao neprijatelja broj jedan ekonomskim i nacionalnim interesima SAD i Velike Britanije, pored strateških planova, stoji i ugovor koji su kineske aviokompanije sklopile sa Erbasom, kaže, povodom dramatičnog obraćanje javnosti dvojice šefova obaveštajnih službi FBI i MI5, novinar Milorad Denda
Naš sagovornik ukazuje na činjenicu su neposredno pre obraćanje pomenutog dvojca u kojem je izneta lista kineskih nepočinstava - od sajber špijunaže do mešanja u kongresne izbore u Njujorku- tri kineske aviokompanije sklopile ugovor sa Erbasom o kupovini 292 putnička aviona vredan 37 milijardi dolara.

Američki Boing ostao praznih ruku

Američki Boing je ostao praznih ruku, i počinioce „greške“, uveren je Denda, morala je da sačeka opomena.

„Boing je pre par godina izašao sa procenom da će u narednih 20 godina Kini biti potrebo skoro 9.000 putničkih aviona, a vrednost ugovora bi bila 1500 milijardi dolara. Odmah je alarm zasvetleo crvenom bojom. Kako je to Evropa mogla da uradi a da Amerikanci nisu uspeli u svom poslu“?

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaPutnički avion
Putnički avion - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Putnički avion

Disciplinovanje Evropljana

U ovom, kako su zapadni mediji rekli, neuobičajenom obraćanju šefova obaveštajnih službi Denda razaznaje nekoliko stvari.
„SAD i Velika Britanija pokušavaju da disciplinuju Evropljane koji sarađuju sa Kinom, prošire strah kako bi lakše obavljali poslove, i konačno, razrade strateški koncepta NATO gde je rečeno da je Kina sistemski rival, protivnik i izazov NATO“.

Jurenje aveti

To su opasni putevi na koje, kaže Denda, ukazuju i Kinezi u svojim komentarima.
© AP Photo / Andy WongVojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu
Vojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Vojnik stoji tokom govora kineskog predsednika Si Đinpinga na ceremoniji otvaranja 19. kongresa Komunističke partije u Pekingu
„Obaveštajne agencije SAD i Velike Britanije se stavljaju u službu te vojne ofanzivne komponente NATO, što je opasno i poražavajuće po ta demokratska društva. Kinezi kažu da je NATO taj koji je sistemski i ključni izazov svetskom miru i bezbednosti, odbacuju navode predstavnika obaveštajnih službi, ističući da se radi o potpunim izmišljotinama i naravno u ironičnom tonu, kažu, jurenju demona ili senki. Oni shvataju da se radi o nastavku pritiska sa krajnjim ciljem sprečavanje razvoja Kine“, objašnjava Denda i ukazujući na bezidejnost iznetih optužbi protiv Kine, podseća da one dolaze iz zemalja kojima je dokazano da su svrgavali Vlade i pravili nemire od naše zemlje, preko arapskog proleća, Gruzije i Ukrajine.

Kontrola biznis i akademskih krugova

Zanimljivo, primećuje, da su slušaoci dvojice glavnih obaveštajaca FBI i MI6 bili mahom ljudi iz biznis i akademskih krugova.
© AP Photo / Richard VogelPripadnici FBI
Pripadnici FBI - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pripadnici FBI

„Oni su njima skrenuli pažnju da jako moraju da se čuvaju Kine jer krade na sve strane i da bi ti krugovi trebalo da sarađuju sa FB i MI5. Šta je to drugo nego kontrola u rasprostranjenom totalitarnom poretku na Zapadu. Zamislite kada se i biznismeni i akademski krugovi vezuju za obaveštajne službe da bi ih one navodno štitile“.

Eksperiment je propao

Kina, opominje Denda, nije pretnja sama po sebi, već zemlja koja se stalno razvija, i na kojoj nisu uspeli da obave eksperiment trgovinskog rata. U akciji protiv Kine, obruč se, ukazuje, steže i oko njihovih saveznika u azijsko pacifičkom regionu.
„Oni ih stalno drže u strahu i napetosti kako će Kina sada da napadne. Dakle reč je o staroj izlizanoj formuli širenju straha i na njemu pravljenja geopolitičkih rasporeda i vojnog jačanja“.

Ciljane poruke pred sastanak G20

Još jedna stvar na koju naš sagovornik ukazuje je da se ovakve teze o malignom uticaju Kine uvek pojavljuju pred neke važne skupove.
© AP Photo / Stefani ReynoldsEntoni Blinken dolazi na samit G20 u Indoneziji
Entoni Blinken dolazi na samit G20 u Indoneziji - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Entoni Blinken dolazi na samit G20 u Indoneziji
„Ovakve priče pojavljuju se u vreme održavanja sastanka ministara G20 na Baliju, u Indoneziji, na kojem se očekuje susret američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia. Na ovaj način se vrši dodatni pritisak prema Kini u nadi da je to dobra pogodbena karta u rukama Amerikanaca“.

Kina neće pratiti korake Vašingtona

Kinezi imaju, kaže Denda, spreman odgovor. Najilustrativniji, preuzet sa glavnog toka kineskih medija, kaže da je Kina - Kina bez obzira na pomešane poruke koje SAD objavljuju.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev /POOL / Uđi u bazu fotografijaSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Si Đinping
„Nećemo biti zbunjeni ili uznemireni njima. Mi ćemo nastaviti da radimo ono što radimo. Kina treba da objasni američkoj strani da se nadamo da ćemo videti olakšanje u odnosima između Vašingtona i Pekinga ali nema šanse da odustanemo od naše suštine niti ćemo pratiti korake Vašingtona“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala