- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Haos u Šri Lanki: Demonstranti zapalili rezidenciju premijera, pa se okupali u bazenu /video/

© AP Photo / Amitha ThennakoonNeredi u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke
Neredi u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Demonstranti su danas upali u privatnu rezidenciju premijera Šri Lanke Ranila Vikremesingea i zapalili je nekoliko sati nakon što je on rekao da će podneti ostavku kada se formira nova vlada.
Na društvenim mrežama pojavili su se snimci kako su demonstranti upali u privatnu rezidenciju premijera, zapalili je, a potom se kupali u bazenu u dvorištu rezidencije.
Kancelarija premijera saopštila je da su demonstranti nasilno ušli u njegovu kuću u Kolombu, preneo je AP.Za sada se ne zna da li je premijer bio u rezidenciji u vreme napada.
Vikremesinge je potvrdio da će podneti ostavku posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.
„Da bi se obezbedio nastavak rada Vlade, uključujući bezbednost svih građana, prihvatam najbolju preporuku lidera stranaka da se omogući rad Vlade koju će činiti predstavnici svih partija. Da bih to olakšao, podneću ostavku na mesto premijera“, napisao je on na Tviteru.
Vikremesinge je svoju odluku saopštio nakon sastanka lidera političkih partija kojim je predsedavao predsednik parlamenta Šri Lanke Mahinda Japa Abejvardena.
Vest o ostavci premijera usledila je posle bekstva predsednika Gotabaje Radžapakse nakon protesta na kojima je tražena njegova ostavka.
Radžapaksa je očigledno napustio zemlju avionom, rekao je bivši ambasador Šri Lanke u Rusiji Udajanga Veratunga koji se nalazi u Kolombu.
Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kolomba, zahtevajući ostavku predsednika Šri Lanke, a neki od njih su ušli u predsedničku rezidenciju.
Tokom protesta povređeno je 39 osoba, uključujući dvojicu policajaca, koji su smešteni u bolnicu.
Država od 22 miliona ljudi bori se sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine, naveo je Rojters.
Protesti traju od marta ove godine, a nezadovoljstvo se pogoršalo poslednjih nedelja pošto je u zemlji došlo do zatvaranja škola i racionalizacije potrošnje goriva, dok je inflacija u junu dostigla gotovo 55 odsto, prenosi Tanjug.
Protesti u Šri Lanki - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SVET
Premijer Šri Lanke pristao da podnese ostavku, predsednik pobegao iz zemlje /video/
Demonstracije u Šri Lanki - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SVET
Demonstranti upali u rezidenciju predsednika Šri Lanke /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala