- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropljani bi ovog leta mogli da ostanu bez Fejsbuka i Instagrama

© Sputnik / Maksim BlinovLogo kompanija Fejsbuk i Meta
Logo kompanija Fejsbuk i Meta - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Irski regulator, zadužen za očuvanje privatnosti podataka, napravio je novi korak u donošenju presude koja bi mogla da izazove glavobolje za Metu i natera je da promeni način na koji funkcioniše. Bar kada je u pitanju Evropa.
Naime, irski regulator Data Protection Commission je još u 2020. izdao privremenu odredbu kojom se blokiraju mehanizmi koje Meta koristi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD.
Odluka je donesena nakon istrage koju je pokrenula objava Edvarda Snoudena da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanije, lako dostupni američkim obaveštajnim službama. Takođe, odluka je donesena nakon što je visoki evropski sud dogovor koji omogućava takvu praksu proglasio ništavnim.
Nakon te prvobitne prepreke EU i SAD su pokušale da postignu dogovor ali pregovori su zapeli, a razmena podataka je stavljena na čekanje. Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmenu podataka između EU i SAD-a, onemogućiti korišćenje Fejsbuka i Instagrama korisnicima u Evropi i prisiliti Metu (ali i brojne druge kompanije koje koriste američke servere) da te podatke ubuduće drže na serverima u Evropi.
Istovremeno je DPC nastavio svoju istragu pa je ove nedelje obavestio i druge evropske regulatore o svojoj odluci. Evropski zvaničnici u Odboru za zaštitu podataka sada imaju mesec dana vremena da potvrde DPC-ovu odluku ili da je odbace.
Ova odluka ne odnosi se samo na Metu, već i na brojne druge evropske kompanije koje svoje podatke, ali i podatke svojih evropskih korisnika, skladište na serverima u Americi, prenosi B 92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala