- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Raketni sistem „Himars“ - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika sprema novi paket vojne pomoći Kijevu, stižu 4 sistema "himars"

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini – dan 135. Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Donjeck koristeći i projektile "NATO kalibra". Ukrajinske trupe su se Ruski hakeri RaHDit objavili nove podatke o 2.500 saradnika ukrajinske obaveštajne službe. U DNR ukinut moratorijum na izvršenje smrtne kazne.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:51 08.07.2022
20:49 08.07.2022
SAD će u toku dana odobriti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 400 miliona dolara, saopštila je visoka zvaničnica Pentagona tokom specijalnog brifinga.
Po njenim rečima, u okviru novog paketa pomoći glavna pažnja je posvećena visoko preciznom naoružanju dugog dometa – u ovom slučaju radi se o isporukama četiri višecevna raketna bacača HIMARS. Pomoć će obuhvatiti i hiljadu jedinica artiljerijske municije kalibra 155 milimetara.
Kako je dodala zvaničnica Pentagona, SAD zajedno sa saveznicima i partnerima razmatraju mogućnost isporuke Ukrajini novih obalskih sistema odbrane.
19:26 08.07.2022
19:21 08.07.2022
Ukrajinske bespilotne letelice su tokom dana dva puta ulazile u vazdušni prostor Brjanske oblasti na teritoriji Rusije.
Gađani su pogranični punkt i benzinska pumpa u dva sela. Žrtava i povređenih nije bilo, a ruska PVO je oborila letelice.
18:50 08.07.2022
18:47 08.07.2022
Argentina traži od NATO-a da uzme učešće u pregovaračkom procesu o Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Argentine Santjago Kafjero na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama G20, saopštio je argentinski diplomatski resor.

„Tokom sastanka sa Blinkenom, Kafjero je upozorio na globalne posledice koje prouzrokuje sukob i koje značajno utiču na ekonomiju Latinske Amerike. S tim u vezi, zamolio ga je da NATO preuzme na sebe obavezu da učestvuje u pregovaračkom procesu radi postizanja mira u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

18:41 08.07.2022
Ukrajinska vojska je pokušala da pređe u kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, ali našla se na udaru višecevnih raketnih bacača savezničkih snaga, izjavio je zamenik ministra informisanja DNR Danil Bezsonov za „Prvi kanal“.

„Protivnik je u pojedinim mestima, posebno na južnom frontu, pokušao da pređe u kontraofanzivu, kao na primer juče u Gulajpolju. Ali nisu uspeli. Čim su počeli da gomilaju ljudstvo i tehniku, tamo su doleteli naši 'uragani'“, rekao je Bezsonov.

14:39 08.07.2022
Patrijarh Kiril služi uskršnju liturgiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Kanada uvela sankcije ruskom patrijarhu Kirilu i ruskim medijima
14:21 08.07.2022
14:06 08.07.2022
U DNR ukinut moratorijum na izvršenje smrtne kazne
Narodno veće Donjecke Narodne Republike ukinuo je moratorijum na izvršenje smrtnih kazni.
„Uzimajući u obzir da izuzetna kaznena mera može biti određena samo za posebno teška krivična dela, kojima je ugrožen ljudski život, kao i za posebna krivična dela, izvršena tokom rata ili u ratnoj situaciji, kao i imajući u vidu neophodnost zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i interesa DNR, u toku trenutne vojno-političke situacije, ovim predlogom zakona predlaže se da kao nevažeći proglasi deo 9 člana 202 Krivičnog zakonika“, navodi se u saopštenju predsednika Odbora za krivično i administrativno zakonodavstvo Narodnog veća DNR Jelene Šiškine.
Prema saopštenju, na taj način, odredbe Zakonika o izvršenju smrtne kazne stupaju na snagu od datuma njegovog objavljivanja.
14:03 08.07.2022
Savet Federacije je doneo odluku da se ambasadoru Velike Britanije i drugim diplomatskim i zvaničnim licima britanske ambasade u Moskvi zabrani da posećuju zdanja gornjeg doma ruskog parlamenta.
Prema rečima senatora VJačeslava Timočenka, to je uzvratna mera na zabranu ruskim diplomatama da posećuju britanski parlament u Londonu.
Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko je izjavila da bi odluka ruskih senatora mogla da pomogne britanskim kolegama da se predomisle.
„Svakim danom se suočavamo sa sve manje zakonitim, sve nategnutijim odlukma. To se nije dešavalo ni u najteža vremena, zbog toga i postoje diplomate, da bi uspostavljale dijalog. Ovo je iznuđena mera, a možda će se i naše kolege predomisliti“, rekla je Valentina Matvijenko.
13:45 08.07.2022
Šefovi evropskih železnica dogovorili su se da pruže zajedničku podršku ukrajinskoj železnici zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini i pozvali Brisel da uključi finansijsku pomoć za njenu obnovu u fond za obnovu Ukrajine, saopšteno je na godišnjem samitu Zajednice evropskih železnica i infrastrukture.
U Beču se od 8-9 jula održava godišnji samit Zajednice evropskih železnica i infrastrukture, na kom učestvuje oko 30 direktora evropskih železnica. Očekuje se da će Bečka deklaracija o solidarnosti i podršci Ukrajini biti usvojena 9. jula.
13:23 08.07.2022
Savet Federacije Rusije je odobrio vladin zakon o pružanju pomoći i usluga Oružanim snagama Rusije prilikom sprovođenja protivterorističkih i drugih operacija izvan zemlje.
Kako se navodi u pratećem objašnjenju, u vezi sa sprovođenjem specijalne operacije u Ukrajini javlja se kratkoročna povećana potreba za remontom naoružanja i vojne tehnike i obezbeđivanju materijano-tehničkih sredstava.
Prema novim pravilima, pravna lica neće imati pravo da odbijaju odgovarajuće ugovore.
Zakon je upućen na potpis predsedniku Rusije.
12:34 08.07.2022
Ukrajinske snage su raketama gađale hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti, ima ranjenih, izjavio je zamenik šefa administracije te oblasti Kiril Stremousov.
„Jutros je napadnuta hidroelektrana. Ima ranjenih, utvrđujemo koliko ih je“, rekao je Stremousov.
Šef vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Vladimir Saljdo je rekao da je protivvazdušna odbrana uspešno odbila ukrajinski raketni napad i time sprečila katastrofalne posledice za žitelje tog regiona.
12:15 08.07.2022
Stručnjaci za eksploziv Donjecke Narodne Republike su od početka specijalne vojne operacije onesposobili više od 127.000 eksplozivnih naprava, što je više nego tokom celog perioda sukoba u Donbasu od 2014. godine, izjavio je za Sputnjik ministar za vanredne situacije DNR Aleksej Kostrubicki.
Prema njegovim rečima, pored uklanjanja mina Ministarstvo za vanredne situacije DNR se sada aktivno bavi organizovanjem teritorijalnih odreda. U oslobođenom Krasnom Limanu je obrazovana vatrogasno-spasilačka jedinica. U tom gradu, kao i u Rubcima i Jaskovki obnovljena je isporuka vode.
11:15 08.07.2022
11:02 08.07.2022
Ukrajinski nacionalisti su tokom borbi za Lisičansk otvorili vatru na ženski manastir, prenosi dopisnik Sputnjika.
Manastir je u više navrata bio pod udarom ukrajinskih snaga. Prema rečima igumanije Katarine, nacionalistima se nije dopadalo to što je manastir pod okriljem Ruske pravoslavne crkve.
Tokom borbi za Lisičansk ukrajinski nacionalisti su napali manastir, oštetili sveti izvor i ranili njegovu nastojnicu.
Savezničke snage su oslobodile Lisičansk 3. jula.
11:01 08.07.2022
09:56 08.07.2022
U Donjeckoj Narodnoj Republici je za 142 dana od početka eskalacije sukoba poginulo 233, a ranjeno 2.552 civila, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
09:33 08.07.2022
Rjabkov: Istraga će utvrditi kakva je bila uloga američkih plaćenika u Ukrajini
Istraga će utvrditi kakva je bila uloga zarobljenih američkih plaćenika u ukrajinskom sukobu, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Nastavlja se istraga o konkretnim okolnostima u kojima su se ta lica pojavila u zoni borbenih dejstava i ona će utvrditi kakva je bila njihova uloga u tome“, rekao je Rjabkov.
Prema njegovim rečima, Rusija je u više navrata upozoravala građane „grupe neprijateljskih država“ da odustanu od „avantura“.
Rjabkov je dodao da su se Sjedinjene Američke Države obratile Rusiji s molbom da se plaćenici u Ukrajini proglase borcima, ali razgovori o toj temi nisu nastavljeni.
„Koliko ja razumem, tema nije nastavljena, bio je određeni signal od američke strane, uglavnom usredsređen na to da te osobe treba da budu priključene kategoriji boraca u smislu Ženevske konvencije, tako da za njih treba da važe konkretne obaveze“, rekao je Rjabkov novinarima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala