- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje Litvaniji i EU: Rusija će preduzeti oštre mere ukoliko se ne reši problem sa Kalinjingradom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Rusija će preduzeti oštre mere protiv Litvanije i Evropske unije ako uskoro ne pronađu rešenje za pitanje tranzita u Kalinjingradsku oblast, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Nastavljamo dijalog sa Evropskom komisijom i Litvanijom. Uveravaju nas da bi pitanje trebalo da bude rešeno u najskorije vreme“, istakla je ona.
Po njenim rečima, Moskva računa na to da će Brisel i Viljnus doneti jedinu ispravnu odluku koja će osigurati nesmetan tranzit u Kalinjingradsku oblast.
„Nećemo čekati beskonačno. Rusija će preduzeti oštre mere protiv Litvanije i Evropske unije. One su već spremne. Rešenje problema se previše odužilo“, konstatovala je diplomata.
Istovremeno je istakla da ruski ekonomski partneri već trpe gubitke zbog nezakonitih ograničavajućih mera koje je Litvanija jednostrano uvela.
Evropska unija je obustavila teretni saobraćaj iz Rusije u evropske zemlje još početkom aprila, ali je prevoz robe u Kalinjingradsku oblast bio izuzet iz tih ograničenja. Zabrana koju je kasnije uvela Litvanija odnosi se samo na teretni tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije. Litvanska železnica je obavestila Kalinjingradsku železnicu o tome da se od 18. juna prekida prevoz robe koja je pod sankcijama EU.
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Matvijenko: Moskva spremna na ozbiljan odgovor ako potraje zabrana tranzita robe u Kalinjingrad
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala