- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska uništila dva britanska protivbrodska raketna sistema „Harpun“

© UPSI MO RF / Uđi u bazu fotografijaRuski višecevni bacači granata "Grad"
Ruski višecevni bacači granata Grad - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
U Odeskoj oblasti uništena su dva protivbrodska raketna sistema „Harpun“, koja je Velika Britanija u okviru vojne pomoći predala Ukrajini, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je dodao da su Oružane snage Rusije u Kramatorsku uništile i dve lansirne platforme taktičkog raketnog sistema „Točka U“, kao i da su likvidirale više od 150 ukrajinskih ekstremista.
Konašenkov je precizirao da su izvršeni napadi na pozicije 188. bataljona 123. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine u oblasti grada Očakova u Nikolajevskoj oblasti. Tom prilikom je, prema njegovim rečima, likvidirano do 290 vojnika, i onesposobljeno 29 jedinica vojne tehnike.
Naglašava se da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije na području grada Nikolajeva onesposobile privremeni punkt 241. brigade teritorijalne odbrane, usled čega je likvidirano do 85 pripadnika ukrajinskih snaga i 15 jedinica naoružanja i vojne tehnike.
On je dodao da su ruski protivvazdušni sistemi tokom prethodnog dana oborili ukrajinske avione MiG-29, Su-25 i devet bespilotnih letelica.

„U naselju Majaki u Donjeckoj Narodnoj Rerpublici uništeno je šest borbenih vozila višecevnih raketnih sistema BM-21 ‘Grad’, kao i skladište municije“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane takođe navodi da je ruska vojska za vreme specijalne operacije u Ukrajini uništila skoro četiri hiljade tenkova i druge oklopne tehnike.

„Od početka specijalne operacije ukupno je uništeno: 237 aviona, 137 helikoptera, 1.488 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.964 tenka i drugih oklopnih vozila, 730 borbenih vozila sa višecevnim raketnim bacačima, 3.112 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 4.076 specijalnih vojnih vozila“, navodi se u saopštenju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ruska avijacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Ukrajinska vojska kod Soledarska izgubila oko 2.500 ljudi
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Kijev laže da Rusija sama granatira svoje gradove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala