- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija blokirala zapadnu rezoluciju o Siriji u SB UN

© AP Photo / Seth WenigDmitrij Poljanski
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Rusija je uložila veto u Savetu bezbednosti UN na nacrt rezolucije Irske i Norveške o produženju mehanizma prekogranične pomoći Siriji, javio je dopisnik Sputnjika.
Kina je bila uzdržana, dok su ostale članice Saveta bezbednosti podržale nacrt rezolucije.

„Stav Rusije o predlogu za produženje mehanizma na godinu dana bio je svima poznat od samog početka. Međutim, danas naše irske, norveške i, generalno, zapadne kolege očigledno nisu iskazale diplomatske sposobnosti i uopšte želju da se o nečemu dogovore. Dokument koji je stavljen na glasanje pre svega je ignorisao interese Damaska“, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski na sednici Saveta bezbednosti.

Dokument Irske i Norveške je predviđao produženje rada kontrolnog punkta Bab El Hava za prekograničnu dostavu humanitarne pomoći Siriji na godinu dana.
Vremenski period u kome je bilo predviđeno funkcionisanje graničnog kontrolnog punkta Bab el Hava (u okviru mehanizma prekogranične isporuke humanitarne pomoći Siriji) na granici Turske i Sirije ističe 10. jula. Prema rezoluciji koja je usvojena pre godinu dana u SB UN, uslov za produženje rada punkta bilo je povećanje isporuka humanitarne pomoći preko kontakt linije na teritoriji Sirije, a ne iz inostranstva. Rusija je više puta prošle godine isticala da se taj uslov ne ispunjava.
Nacrt rezolucije koju su pripremile Irska i Norveška predviđao je da se rad pograničnog kontrolnog punkta produži na pola godine – do 10. januara 2023. godine, a zatim automatski na još pola godine „ako ne bude izneta rezolucija koja ukazuje suprotno“. Rusija ne odobrava takav stav.
Alternativni nacrt rezolucije koji je pripremila Rusija predviđa usvajanje dodatne odgovarajuće rezolucije SB UN nakon prvobitnog produženja rada punkta do 10. januara.
Ruski nacrt nije obezbedio neophodnih devet glasova. Predstavnik Sirije u UN izrazio je žaljenje što nije usvojen ruski predlog.
Zajednička vojna rusko-turska patrola u sirijskoj provinciji Idlib - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2022
RUSIJA
Rusija: Učinili smo sve da odvratimo Tursku od operacije u Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala