- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Redak fenomen: Zašto je pozelenelo nebo iznad američkog grada /video, foto/

© Foto : Twitter/Aafaque/PrintscreenZeleno nebo iznad grada Sijuks Fols u Americi
Zeleno nebo iznad grada Sijuks Fols u Americi - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Nebo iznad grada Sijuks Fols u američkoj državi Južnoj Dakoti pozelenelo je neposredno pred jaku oluju, poznatu pod nazivom derečo.
Jaka oluja pogodila je Južnu Dakotu i susedne države Minesotu i Ajovu, a meštani Sijuks Folsa mogli su da vide nebo zeleno kao u naučno-fantastičnim filmovima pred dolazak vanzemaljaca, ili kao kada u „Čarobnjaku iz Oza“ Veštica sa Zapada preti Doroti i njenom malom psu, navode američki mediji.
Nacionalni meteorološki servis potvrdio je da se radi o retkom meteorološkom fenomenu derečo, koji je pogodio ove države i ostavio veliki broj meštana bez struje. Kolika je šteta još nije utvrđeno, jer se oluja proširila čak do Viskonsina.
Derečo je, inače, široko rasprostranjena, dugotrajna, pravolinijska oluja koja je povezana sa grmljavinskim sistemima koji se brzo kreću. Derečo može da izazove uraganske vetrove, tornada, jake kiše i bujične poplave.
Naučnici nemaju jasno objašnjenje zbog čega nebo pozeleni u slučaju ovakvih oluja. Veruje se da do tog fenomena dolazi kada se oluja javi u vreme dominantnog crvenog svetla na nebu, kao što su zalasci Sunca, kada vodene čestice u vazduhu mogu da prelamanjem svetlosti „oboje“ nebo u zeleno.
Naučnici smatraju da sivi olujni oblaci i vodene čestice prelamaju crveni spektar svetlosti i apsorbuju crvenu boju, tako da on izgleda zapravo plavo, pa u trenucima kada svetlosti u tom spektru ima puno, mešanjem sa žutim spektrom boje sunčevih zraka, nebo zbog toga dobija zelenu nijansu.
Tihi okean - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven uzrok misteriozne meteorološke pojave koja je uzdrmala Tihi okean
Olujni oblaci iznad mora - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Primećen novi meteorološki fenomen, naučnici ne znaju kako je nastao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala