- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šačica protivnika Temeljnog ugovora ispred Vlade Crne Gore /foto/

© Sputnik / Boban NovovićGrađani u Podgorici se okupljaju ispred zgrade Vlade uoči sednice na kojoj će se glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC
Građani u Podgorici se okupljaju ispred zgrade Vlade uoči sednice na kojoj će se glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade Vlade Crne Gore u znak protesta zbog najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora između Države i Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore na dnevnom redu naći će se Temeljni ugovor. To je juče najavio premijer Dritan Abazović gostujući u Dnevniku TVCG. Sjednica Vlade bi trebalo da počne u podne.
Pristalice takozvane CPC protestuju, jer smatraju da je Temeljni ugvor sa SPC suprotan nacionalnim interesima, te da znači prekrajanje istorije Crne Gore, zbog čega će pozvati nadležne da odustanu od tog dokumenta.
Pretpostavka je da bi na sjednici vlade za potpisivanje Temeljnog ugovora, od 20 članova, moglo glasati šest ministara SNP-a, pet iz URE, sam premijer, Fatmir Đeka... Neizvjesno kako će se izjasniti dva ministra iz Bošnjačke stranke i jedan iz HGI. Protiv će biti ministri iz SDP-a.
Zaštitne ograde postavljene su ispred Vlade Crne Gore, parlamenta te zgrade predsjednika.
Paralelno u Skupštini Crne Gore traje sastanak kod predsjednika Danijela Đurović , lidera parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori.
Sastanak je počeo u devet sati, a došli su predsjednik DPS-a Milo Đukanović, URA Dritan Abazović, NSĐa Andrija Mandić, DNP-a Milan Knežević, SNP-a Vladimir Joković, SDP-a Raško Konjević, poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović, predsjednik SĐa Damir Šehović, poslanik Demokrata Vladimir Martinović, Radničke partije Maksim Vučinić, lider Liberala Andrija Popović, Ksenija Milović iz Demosa, predsjednik BS Ervin Ibrahimović, CIVIS-a Srđan Pavićević i lider Force Genci Nimanbegu.
Ključne teme sastanka odnose se na izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova Sudskog savjeta, izbor Vrhovnog državnog tužioca, te reformu izbornog zakonodavstva 2. najavljeno ranije je iz Skupštine.
Sastanak se održava u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore.
Predsjednici Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore Marko Milačić i Goran Danilović su juče saopštili da neće prisustvovati današnjem sastanku kod predsjednice parlamenta.
© Sputnik / Boban NovovićGrađani u Podgorici se okupljaju ispred zgrade Vlade uoči sednice na kojoj će se glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC
Građani u Podgorici se okupljaju ispred zgrade Vlade uoči sednice na kojoj će se glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Građani u Podgorici se okupljaju ispred zgrade Vlade uoči sednice na kojoj će se glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC
Protest ispred Vlade Crne Gore protiv Temeljnog ugovora - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
REGION
Protest ispred Vlade Crne Gore protiv potpisivanja Temeljnog ugovora /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala