- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politička kombinatorika u Estoniji: Premijerka podnosi ostavku da bi oformila novu vladu

CC BY 2.0 / Raul Mee (EU2017EE) / Kaja KallasPremijerka Estonije Kaja Kalas
Premijerka Estonije Kaja Kalas - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Lideri tri estonske stranke – Reformističke, Socijaldemokratske i Isama postigli su danas načelni dogovor o formiranju nove vladajuće koalicije, zbog čega estonska premijer ka Kaja Kalas podnosi ostavku.

„Sama sam iznela taj predlog (o ostavci), jer da sam ja imenovala nove ministre bilo bi mnogo buke i nezadovoljstva. Važno je da u trenutnoj situaciji imamo funkcionalnu većinsku vladu i za mene je važno da sprovedemo reformu obrazovanja na estonskom jeziku i da preduzmemo neophodne korake kako bismo pomogli ljudima da se izbore sa krizom“, kazala je ona, prenosi portal „Delfi“.

Kako se navodi u saopštenju tri estonske partije, zakon nalaže da nakon ostavke prethodne vlade, premijerka Kaja Kalas treba da saopšti u parlamentu da podnosi ostavku. Nakon toga će je predsednik Alar Karis imenovati za mandatara. Potom će Kalas održati govor u parlamentu o novoj vladajućoj koaliciji, a poslanici treba da odobre njen mandat. Ako se to dogodi, Kaja Kalas će predstaviti novu Vladu predsedniku Karisu.
Predsednik Estonije Alar Karis je 3. juna razrešio dužnosti ministre spoljnih i unutrašnjih poslova i još pet ministara koji su u Vladi predstavljali Partiju centra. Razlog za razdor u vladajućoj koaliciji je glasanje centrista u parlamentu protiv nacrta zakona o osnovnom obrazovanju na estonskom jeziku koji je vlada odobrila konsenzusom.
Kaja Kalas je preuzela dužnost premijerke Estonije u januaru 2021. godine. Obavlja funkciju predsednice Reformističke partije. Bila je poslanik Evropskog parlamenta u sastavu Saveza liberala i demokrata za Evropu (2014-2018) i parlamenta Estonije (2011-2014, 2019-2021).
Dan ranije i politička kriza u Britaniji dobila je svoj ishod - premijer Boris Džonson podneo ostavku na funkciju premijera i lidera konzervativaca.
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Džonson hteo da izoluje Rusiju, na kraju ga izolovala sopstvena partija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala