- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Život mu visio o koncu – sada stoji na Novakovom putu do finala

© AP Photo / Alberto PezzaliKamerun Nori
Kamerun Nori - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Novak Đoković u polufinalu Vimbldona sastaje se sa Kamerunom Norijem britanskim teniserom poerklom iz Južne Afrike, koji iza sebe ima filmsku životu priču. Živeo je u tri zemlje, a kao tinejdžer doživeo je nesreću koja je mogla da mu oduzme život. Srećom, Kamerun je uspeo da se vrati tenisu, a ove godine stigao je do najvećeg uspeha u karijeri.
Životna priča Kameruna Norija počela je u Johanezburgu u Južnoafričkoj Republici, odakle su njegovi roditelji bili prinuđeni da se odsele sa tada budućnim teniserom zbog pljačke porodičnog doba.
Kao trogodišnjak Nori se sa porodicom preselio na Novi Zeland gde je i počeo da se bavi tenisom, ali s obzirom da ta zemlja nije dovoljno ulagala u beli sport Kamerun je kao tinejdžer spakovao kofere i otišao u London.
Tokom tinjdžerskog doba teniser je prošao neke od najtežih trenutaka u životu jer je umalo izgubio život kada se posle žurke vraćao u alkoholisanom stanju automobilom.
Već u to vreme Nori se takmičio na juniorskim turnirima, a žurka koja je mogla da mu promeni život postala je prekretnica.
„To je bila spoznaja da ne radim stvari onako kako bi trebalo i da ne donosim najbolje odluke. Izlazio sam više nego što je trebalo da izlazim, kao što su to radili svi tipični studenti. Mnogo sam uživao“, ispričao je Nori.
Međutim, izlasci i alkohol doveli su do potresa mozga i šest šavova, a teniska karijera bila je pod znakom pitanja nakon što je Nori morao da propusti turnir u Dalasu.
„Posle toga su me treneri nagazili i postao sam mnogo profesionalniji nakon svega, odrastao sam. Tada sam shvatio da želim samo da igram tenis i posvetim se tome. Na kraju je to bila pozitivna stvar koja me je naterala da počnem da radim“, objasnio je Nori.
Uspeo je Britanac posle svih nemilih događaja da se izdigne i ove godine stigne do najboljeg plasmana na Grend slemu gde ga čeka jedan od najboljih tenisera svih vremena.
Na ostalim Grend slemovima Nori nikada nije prošao dalje od trećeg kola, a ove godine na Vimbldon je stigao posle dve osvojene titule na trofejima 250 serije u Delreju i Lionu.
Kada je počeo sezonu na travi u Istburnu nije delovalo da bi na Vimblona mogao da dogura tako daleko jer je na turniru 250 serije u Velikoj Britaniji stigao tek do trećeg kola.
Međutim, treba imati u vidu da će Nori protiv Đokovića igrati na krilima britanske publike koja je prošle godine nosila i protiv Rodžera Federera.Tada je Britanac uspeo da oduzme set Švajcarcu.
Ako se izuzme publika sve ostalo je na Novakovoj strani jer posle fantastičnog preokreta i zaostatka od 0:2 protiv Janika Sinera, jasno je da srpski as na travi može da učini sve.
Za mesto u finalu, potencijlano osmo za Novaka dvojica tenisera bore se u petak od 15:30.
Elena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Moskovljanka napisala istoriju na Vimbldonu – preko bivše šampionke do finala
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Novak na terenu očekivano pre Nadala
Novak  Đoković i Nenad Zimonjić u Dejvis kupu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Srbin i Hrvat se sreli pred meč na Vimbldonu – Novak „upao“ u kadar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala