Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasada Rusije reagovala zbog smene dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Ambasade Rusije u Srbiji reagovala je na odluku o smeni dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu prof. Dr Branislava Ristivojevića. Ristivojević je rekao da je smenjen zbog toga što je želeo da uspostavi saradnju sa Rusijom u oblasti obrazovanja.
Reagovanje Ambasade Ruske Federacije u Srbiji prenosimo u celosti:
„Neprijatno smo iznenađeni informacijama o okolnostima razrešenja dužnosti 7. jula ove godine dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Branislava Ristivojevića. Sudeći po nizu javnih komentara, razlog za smenu gospodina Ristivojevića bili su sastanci koje je koordinirao između studenata fakulteta i saradnika Ambasade Rusije u Beogradu zaduženih za bilateralni kulturni dosije.
S tim u vezi, Ambasada smatra neophodnim da odgovorno konstatuje da redovni kontakti ruskih diplomata sa predstavnicima srpskih obrazovnih institucija svih nivoa nemaju skrivenu agendu. Teme, koje se razmatraju, odnose se na razvoj naučnih i obrazovnih razmena, organizovanje nastave i stažiranja o trošku ruskog državnog budžeta i na komercijalnoj osnovi, kao i promociju ruskog jezika i kulture u Srbiji i srpskog jezika i kulture u Rusiji. Smatramo da ovakva saradnja, koja ima važnu ulogu u otkrivanju intelektualnog i stvaralačkog potencijala akademskih zajednica Srbije i Rusije, u potpunosti je u interesu obe zemlje. Smatramo da je politizacija ove oblasti neprihvatljiva.
Klevete protiv gospodina Ristivojevića ne mogu se opisati drugačije nego kao zlonamerna provokacija. Sadašnja situacija protivreči ne samo logici obostrano korisnog rusko-srpskog strateškog partnerstva, već i zdravom razumu. Nadamo se da će pravda biti ponovo uspostavljena.
Uvereni smo da su pokušaji „ukidanja Rusije“ osuđeni na propast kako u nama bratskoj Srbiji, tako i u svim drugim zemljama. Ambasada Rusije u Beogradu će i dalje biti otvorena za ravnopravnu saradnju sa srpskim obrazovnim institucijama“, saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.
Branislav Ristivojević - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SRBIJA
Smenjen dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala