- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Džonsonova ostavka svedoči o dubokoj krizi u Velikoj Britaniji

© AFP 2023 / Daniel Leal Britanski premijer Boris Džonson napušta Dauning strit sa maskom
Britanski premijer Boris Džonson napušta Dauning strit sa maskom - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Predstojeći odlazak Borisa Džonsona sa mesta premijera Velike Britanije govori o dubokoj unutrašnjoj političkoj krizi u zemlji, smatra portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Svima je očigledno da su liberalni režimi u najdubljoj političkoj, ideološkoj i ekonomskoj krizi. Situacija poluraspada Britanije je alarmantna. Nekontrolisanost, haos, pikiranje su glavne karakteristike koje daju stručnjaci“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
„Važan aspekt koji je neophodan da se kompletira percepcija situacije. Borisa Džonsona je pogodio bumerang koji je sam bacio“, ocenila je ona.
Prema njenim rečima, Džonson je isto tako „napustio Terezu Mej kada se ona zaglibila u blatu posle slučaja Skripalj. Džonson je pobegao sa broda koji tone, brinući o sopstvenoj karijeri. Ovog puta su ga predali njegovi saborci“, dodala je portparolka.
„Pouka je – ne pokušavajte da uništite Rusiju. Rusija se ne može uništiti. Ali možete slomiti zube na nju i udaviti se“, zaključila je ona.
U protekla dva dana je zbog nepoverenja britanskom premijeru više od 50 vladinih zvaničnika napustilo svoje funkcije, uključujući šefove ključnih resora kao što su Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja.
Britanski mediji javljaju da Džonson namerava da podnese ostavku u narednim satima. Iz kabineta premijera u Dauning stritu 10 potvrđeno je za Skaj njuz da će se Džonson tokom dana obratiti Britancima. Očekuje se da će u njemu zvanično objaviti svoju nameru da napusti tu funkciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala