- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska vojska kod Soledarska izgubila oko 2.500 ljudi

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuska avijacija u Ukrajini
Ruska avijacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
U napadima ruske avijacije ukrajinska vojska kod Soledarska je izgubila već 2.500 ljudi, saopšteno je u četvrtak iz Ministarstva odbrane Rusije.
„Protivnik trpi znatne gubitke u svim pravcima. U napadu visokopreciznim oružjem Vazduhoplovno-kosmičkih snaga Rusije na borbene pozicije ukrajinske vojske u soledarskom pravcu ukupni gubici 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine su već oko 2.500 ljudi, što čini više od 60 odsto njenih vojnika“, navodi se u saopštenju i dodaje da je praktično potpuno uništena 79. desantno-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je izgubila oko 80 odsto ljudstva.

Osujećen pokušaj postavljanja ukrajinske zastave na Zmijsko ostrvo

U Ministarstvu odbrane Rusije je saopšteno da je ruska avijacija visokopreciznim raketama osujetila pokušaj simboličnog postavljanja ukrajinske zastave na Zmijsko ostrvo. Deo protivničke grupe je likvidiran, a preživeli vojnici su pobegli.
„U svetlu vojnih poraza i masovnog povlačenja ukrajinske vojske u Donbasu 7. jula tokom noći kijevski režim je pokušao simbolički da postavi ukrajinsku zastavu na Zmijsko ostrvo. Oko pet ujutru na ostrvo se s motornog čamca iskrcalo nekoliko ukrajinskih vojnika, koji su se fotografisali sa zastavom. Ruski vojni avion je odmah izveo napad visokopreciznim raketama na Zmijsko ostrvo i likvidirao grupu ukrajinskih vojnika. Preživeli su pobegli u pravcu naselja Primorsko u Odeskoj oblasti“, navedeno je u saopštenju.
U protekla 24 sata su uništeni i punkt za smeštaj plaćenika u Nikolajevskoj oblasti i centar za obuku ukrajinskih odreda u oblasti Očakova, kao i šest upravljačkih punktova i tri skladišta municije.
U Ministarstvu odbrane Rusije je navedeno i da je ukrajinskom bataljonu „Kraken“ bilo naređeno da krene u Pokrovsko, ali su komanda nacionalista i militanti odbili da ispune zadatak.
Rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine, takođe, naredilo da se skrate rokovi za oporavak i lečenje ranjenih vojnika, kako bi se nadoknadili gubici u odredima koji su u zonama borbenih dejstava.
Ministarstvo odbrane je preciziralo da je ozbiljan nedostatak vojnika u prvom ešalonu prinudio kijevski režim da šalje na prvu liniju fronta bataljone koji su ispunjavali zadatke u pozadinskim oblastima kao zaštita.
Prema navodima ruskog ministarstva, vojnici 80. desantno-jurišne brigade odbijaju da učestvuju u borbenim dejstvima i masovno dezertiraju u pozadinske oblasti.
Ruska avijacija je u Donjeckoj Narodnoj Republici uništila skladište s municijom, u kojem je bilo do 350 ukrajinskih vojnika.
„U oblasti grada Artjomovsk u DNR ruska avijacija je pogodila punktove privremenog smeštaja i skladišta s municijom odreda 14. i 72. mehanizovane brigade, kao i 10. planinsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine. U uništenim objektima je bilo oko 350 militanata i 20 jedinica borbenih oklopnih mašina“, rečeno je u Ministarstvu odbrane Rusije.
Ruski lovci SU-35 su u protekla 24 sata oborili dva ukrajinska aviona: MiG-29 u oblasti Nikolajeva i Su-25 u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Uništena su i tri ukrajinska višecevna raketna sistema „grad“, kao i artiljerijski vod 152-milimetarskih haubica „hijacint B“.
Ruska vojska u Lisičansku - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
RUSIJA
Putin: Žele da nas pobede na bojnom polju – neka pokušaju, ali već su izgubili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala