- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Studija potvrdila ko najčešće koristi kanabis, a najviše se uzima za ublažavanje bolova

© Flickr / Carlos GraciaList kanabisa
List kanabisa - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Iako je u Srbiji zabranjena opšta upotreba kanabisa, Nemačka ga od 2017. dozvoljava za medicinsku upotrebu. Međutim, prema jednoj studiji, utvrđena je efikasnost kanabisa u medicinske svrhe i koji pol ga je najviše koristio.
Prema studiji bonskog Saveznog instituta za lekove i medicinska sredstva, prosečan pacijent je stariji od 57 godina i većinom su žene. Kanabis se najviše koristi za ublažavanje hroničnih bolova.
Česti simptomi su spasticitet i anoreksija, odnosno bilo koje drugo oboljenje praćeno gubitkom težine, navodi institut. Rezultati ankete su deo šireg izveštaja po narudžbi parlamenta.
Institut je za studiju prikupio anonimne podatke iz oko 21.000 tretmana iz poslednjih pet godina, naglasivši da anketa nije klinička studija za proveru efikasnosti. Analiza anonimnih podataka o lečenju svejedno može da otvori uvid u moguće oblasti primene, neželjene efekte limitima terapije medikamenata na bazi kanabisa.
Rezultat treba da bude osnova za odluku o pokrivanju troškova terapije kanabisom u okviru zdravstvenog osiguranja, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala