Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Širi se opasni soj omikrona: Hronični bolesnici moraju biti na oprezu

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Uđi u bazu fotografijaSerološko testiranje na kovid 19
Serološko testiranje na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Trenutnu situaciju sa virusom korona u našoj zemlji epidemiolozi ocenjuju kao nesigurnu, s obzirom da raste broj zaraženih u Srbiji i regionu. Aktuelni soj ne daje tešku kliničku sliku, ali se jako lako prenosi, pa hronični bolesnici moraju biti na oprezu, ali i oni koji putuju u Grčku gde svakog dana ima oko 10 hiljada novozaraženih.
Ovo za Sputnjik kaže dr Branislav Tiodorović i dodaje da prisustvo virusa sličnog gripu tokom tropske vreline nije nikakvo iznenađenje. Kovid je, kaže, prisutan u populaciji i još dugo će biti prisutan u celom svetu, dok potpuno ne pređe u endemsku formu.
„Za sad je ključno da ovaj broj pozitivnih ne prati hospitalizacija. Ako se ona kreće između 90, 100, 110, a broj pacijenata na respiratoru je desetak, to je ipak u nesrazmeri sa onim što se dešava sa potvrđivanjem pozitivnih nalaza. Za mene je jedan umrli mnogo, ali imamo dana i da nije bilo umrlih ili kao što je poslednji sa tri umrla. Situaciju treba sagledavati objektivno, na osnovu nje može se reći da u svakom slučaju ima razloga za oprez“, kaže Tiodorović.
Stručnjaci u svetu upozoravaju da aktuelni soj omikron BA.5 postaje dominantan, da se dosta razlikuje od prethodih i da će vakcina protiv njega morati da se sačeka. Najviše brine to što ima veću zaraznost, ali Tiodorović ističe dobru stranu, klinička slika virusa je blaža. Dokazano je da je i kod nas reč o soju BA.5.

Brzo se širi, ali bez težih oblika oboljenja

„Ja sam siguran da je samo pitanje trenutka ili dana kada će naši virusolozi da potvrde da imamo i BA.4, što nije ništa posebno. To je već u Evropi i najvećem delu sveta sigurno prisutan virus. Oba potiču iz južnoafričkih sojeva, odnosno mutanta koji su se tamo prvo pojavili. Jeste karakteristika da je BA.5 zarazniji od prethodnih sojeva, ali po svemu što pratimo iz SAD, Velike Britanije, Evropskog centra za zarazne bolesti, Sanitarnog centra Rusije, ne može se reći da on pokazuje izuzetne sklonosti ka izazivanju težih oblika oboljenja“.
Tiodorović dodaje da to ipak ne znači da stariji ljudi, posebno hronični bolesnici, čak i ako su vakcinisani, ne bi trebalo da prime četvrtu buster dozu vakcine, ali da ni ona nije konačna zaštita od virusa, ako je čovek ozbiljno bolestan, ako je organizam prirodno na vrlo niskom nivou imuniteta, onda vakcina manje pomaže.
© AP Photo / Yorgos KarahalisKovid sertifikat
Kovid sertifikat - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Kovid sertifikat
On za Sputnjik kaže da je zabrinjavajuće što Grčka na dnevnom nivou ima oko 10 hiljada pozitivnih, a raste i broj hospitalizovanih, jer srpski turisti masovno odlaze u tu zemlju.
Slična je situacija i u Hrvatskoj, koja, na sreću, za sada ima manje od hiljadu pozitivnih na koronu dnevno. Upitan da li mu je utisak da se situacija sa koronom u regionu ignoriše kako bi se oporavila privreda, naš sagovornik kaže;
„To se može reći za period pre mesec i po, kada je bio prioritet da krene turistička privreda, da se oporavi. Tada je Hrvatska imala duplo više pozitivnih nego Srbija. To što je broj pao ispod hiljadu pokazuje da je ovo ipak prirodni proces. Ako imate 90 odsto onih koji su potvrđeni kao pozitivni, a nema kliničkih znakova, nema tegoba, odvija se prirodni proces prokuživanja“, objašnjava Tiodorović.

Da li će korona ponovo zatvoriti škole

Dodaje i da potencijalnu opasnost od zaražavanja donosi i broj onih koji dolaze u Srbiju na odmor iz zapadne Evrope, samo Nemačka na dnevnom nivou ima od 100 do 200 hiljada pozitivnih, a Austrija, Švajcarska i Holandija osam do devet hiljada
Komentarišući strepnju da bi ovakav rast broja pozitivnih do septembra mogao stići do 5 hiljada zaraženih, jer se postojeći soj jako brzo širi, a to mi moglo stvoriti problem na početku nove školske godine, Tiodorović kaže da se situacija prati i da je za sada pod kontrolom, ali da je epidemiolozi ipak ocenjuju kao nesigurnu.
„U septembru kada deca polaze u školu, a najveći broj ljudi se vraća sa odmora, moguće je da se stvore uslovi za povećanje broja. Da li će to biti dve, tri ili pet hiljada, moguće je, ali ja pre kraja septembra ne očekujem da ćemo imati nešto što bi ličilo na značajno povećanje. Mnogo težu situaciju ćemo imati, u smislu broja obolelih sa kliničkim znacima u oktobru, novembru i decembru, kao u prethodne dve godine“, kaže Tiodorović.
On dodaje da Krizni štab, iako se ne oglašava i ne sastaje, postoji, da je njegov stručni deo u neprekidnom kontaktu, medicinski deo, ističe, komunicira na dnevnom nivou.
S obzirom na zabrinjavajuću situaciju sa virusom korone u Grčkoj našeg sagovornika smo pitali da li postoji predlog da se testiraju oni koji u Srbiju ulaze iz te zemlje;
„Ne, svakako mislim da to ne bi uspelo, nije uspelo nikome u Evropi da testira one koji se vraćaju, ovo nije situacija koja zahteva tu vrstu rigorozne kontrole“, zaključuje dr Tiodorović.
Virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Podkast
Virus ponovo mutira: Da li Srbiji preti novi talas korone I Sputnjik intervju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala