- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski doktor objasnio čega kardiovaskularni bolesnici treba da se pridržavaju na dugim letovima

© Foto : PixabayUdaranje srca-ilustracija
Udaranje srca-ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima na dugim letovima moraju obavezno da ustanu i šetaju po kabini, piju dovoljno tečnosti, obavezno uzimaju propisane lekove, ispričala je za Sputnjik, na Dan kardiologa, rukovodilac regionalnog vaskularnog centra Multidisciplinarnog kliničkog centra „Komunarka“ Anastasija Lebedjeva.
„Ako ste kardiovaskularni bolesnik i planirate putovanje, neophodno je da se pridržavate sledećih pravila: Unapred se postarajte o stalnoj terapiji, ponesite sa sobom 2-3 puta veću količinu lekova nego što će trajati vaše putovanje. U slučaju dugih letova, neophodno je obavezno ustati i šetati po kabini, piti dovoljno tečnosti, obavezno uzimati prepisane lekove, izbegavati upotrebu alkohola. Ako ste nedavno imali akutno oboljenje ili operaciju na srcu i krvnim sudovima, posavetujte se sa lekarom. Prilikom planiranja putovanja, unapred se informišite o nivou fizičke aktivnosti na ruti, mogućnošću odmaranja u hladovini, obavezno ponesite sa sobom zalihe pijaće vode“, rekla je Lebedjeva.
Prema njenim rečima, kardiovaskularne bolesti su jedne od najčešćih među odraslom svetskom populacijom, na primer, od arterijske hipertenzije u Rusiji boluje oko 40 odsto odraslog stanovništva. Poslednjih godina primetna je tendencija u pojavljivanju ovih bolesti u mlađim godinama, što je uslovljeno ritmom života i ishranom ljudi u megapolisima.

„Zbog toga je posebno važno povremeno kontrolisati svoj kardiovaskularni sistem. Što ranije budu otkrivena bilo kakva odstupanja, uspešnije se mogu izlečiti i minimizirati šteta. Mnoge nepravilnosti, kada se otkriju u ranom stadijumu, mogu biti izlečene čak samo promenom načina života, ishrane. Ali, najvažnije je da ih je potrebno otkriti, a ne pripisivati neke simptome vrućini, umoru i tako dalje“, ispričala je kardiolog.

Doktorka je dodala da neke nepravilnosti u radu kardiovaskularnog sistema u ranoj fazi, kada ih je moguće bolje i efikasnije lečiti, mogu biti potpuno asimptomatske.
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
DRUŠTVO
Naučnici rade na piluli zahvaljujući kojoj bismo mogli doživeti 200 godina
Nervni sistem — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici napravili biorazgradivi implantat: Ciljano ublažava bol i zamenjuje lekove /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala