- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prva berba svemirskog grožđa 2023. godine

CC0 / / Svemirska tehnologija – ilustracija
Svemirska tehnologija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
„Kaberne“ i „merlo“ sa sadnica koje su provele više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće pretvoren u eksperimentalno vino, a prva berba zakazan je za narednu godinu.
Istraživači koji su svojevremeno poslali boce vina „Petrus“ u kosmos kako bi istražili način na koji bestežinsko stanje deluje na vino, sa ovim bocama su poslali i sadnice vinove loze, „merloa“ i „kaberne sovinjona“.
Naredna faza eksperimenta je berba grožđa sa sadnica koje su rasle u kosmosu, prenosi vinski magazin „Vino i fino“.
Ukupno 320 sadnica provelo je u svemiru više od godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru projekta „Mis sion Wise“ u koji je kompanija „Space Cargo Unlimited“ uključila, pored drugih uglednih partnera, i Institut za vino Univerziteta u Bordou.
Cilj projekta je istraživanje uticaja mikrogravitacije i ekstremnih uslova na čokote vinove loze.
Rezultati polako pristižu, ali već u ovoj fazi postoje indicije da takva vinova loza ima veću otpornost na plesan i filokseru, kao i razlike u sadržaju polifenola u odnosu na sadnice sa Zemlje.
Za sledeću godinu zakazana je prva prava berba grožđa sa svemirskih sadnica, uz pravljenje malih količina vina namenjenog istraživanju.
Slanje novih sadnica u kosmos očekuje se 2024. godine.
Glavni istraživač na projektu Mihael Lebert rekao je da je oduševljen mogućnošću da nam svemir pomogne u stvaranju sorti vinove loze koje su otpornije na klimatske promene.
„Naravno da je potrebno još mnogo posla, ali nas budućnost veoma uzbuđuje, naročito kada je u pitanju prva vinarska berba grožđa iz svemira“, rekao je Lebert.
Ozonska rupa - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena džinovska ozonska rupa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala