Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pripadnici Rosu se povukli iz Štrpca, nema uhapšenih

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije
Pripadnici tzv. specijalnih snaga Kosova na severnom delu Kosovo i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Akcija više od 30 pripadnika Rosu u Štrpcu je završena i policajci su se povukli sa svojim vozilima. Pretreseno je više lokacija, a iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i druga oprema.
Akcija, koja je počela jutros nešto pre sedam časova, završena je oko podneva. Niko nije uhapšen.
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić izjavio je za RTS da, prema informacijama koje je dobio, u sudskom nalogu stoji da je u pitanju uklanjanje kamera za video-nadzor, za koje po tom istom sudskom nalogu glasi da su ilegalno postavljene.
„Moram da naglasim da te kamere niti su nelegalno postavljene, niti rade u poslednjih šest ili sedam godina. O svemu ovome su i nadležne institucije na Kosovu bile obaveštene“, rekao je Jevtić.
On je istakao da akcija definitivno ima političku pozadinu.
„Kada vam dolaze na Badnji dan, kada vam dolaze danas kada je seoska slava Sveti Jovan, onda to njihovo prisustvo ima drugačiju poruku, da se narod zastraši“, smatra Jevtić.
Jevtić je apelovao na predstavnike međunarodnih institucija da se prestane sa ovakvim vidom institucionalne represija nad srpskim stanovništvom.
Prethodno je Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila da je više od 30 pripadnika Rosu upalo u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini.
„Blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina“, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala