- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Objavljena knjiga priča Mihajla Pantića „Nijedna od sedam“

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/FB Mihajlo Pantić - Mihajlo PantićIzdavačka kuća Arhipelag objavila je novu knjigu priča Mihajla Pantića „Nijedna od sedam“
Izdavačka kuća Arhipelag objavila je novu knjigu priča Mihajla Pantića „Nijedna od sedam“ - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Pisac Mihajlo Pantić objavio je knjigu priča „Nijedna od sedam“, koje su smeštene u beogradsku i novobeogradsku svakodnevicu, saopštio je danas izdavač „Arhipelag“.
„U prostornom smislu to je krug od svakodnevice novobeogradskih blokova do trenutka kada se junaci, zgađeni svetom i očajni zbog njega, spuštaju u podzemlje, među nišče i marginalce“, kaže se u saopštenju.
U prvom delu knjige, koja se pojavila u ediciji „Elementi“, pretežno su novobeogradske i istovremeno priče o ljubavi, a „Nijedna od sedam“ donosi i ciklus priča o marginalcu Cibulki, odnosno o „ljudima s margine, o „nedoživljenom“ i „dehumanizovanom životu“.
Ciklus „Priče iz svih džepova“ osnovnim linijama pripovedanja, dijalogom sa prethodnim pričama, pominjanjem njihovih junaka i opštom atmosferom zaokružuje knjigu i njene teme, kao što su ljubav, svakodnevica, Novi Beograd, margina i nesporazum sa svetom.
Kako je navedeno, završna priča „Pre vremena čuda“ je „veliki omaž Borislavu Pekiću i njegovoj književnosti“, i zaokružuje pitanje ljubavi u pričama u knjizi, „ali i pitanje svakodnevice, i pitanje marginalnosti i odbačenosti“.
„Drugačiji jezički tok priče ‘Pre vremena čuda‘ prati njenu biblijsku i pekićevsku referencijalnost, a na drugoj strani, to je priča koja teme knjige stavlja u širu vremensku perspektivu“, kaže se u saopštenju.
Mihajlo Pantić - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Podkast
Mihajlo Pantić: I u Borinom Vranju i u Novom Beogradu drama postojanja je ista | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala