- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta je „tanteo prav(il)o“ - i kako Valensija „trguje“ Kalinićem?

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićNikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Kako koji dan prolazi, sve više deluje da će Nikola Kalinić napustiti Crvenu zvezdu. Barselona je zagrejana, ali Valensija uz pomoć „Tanteo prava“ pravi probleme Blaugrani i traži 500.000 za srpskog košarkaša.
Naime, Kalinić je ranije nastupao za Valensiju, tako da Slepi miševi putem „Tanteo prava“ imaju pravo preče kupovine kada su klubovi iz ACB lige u pitanju. Odnosno, drugi španski tim mora da ponudi više od kluba koji polaže pravo na igrača.
Valensija je navodno izjednačila ponudu koju je Barselona dala Kaliniću, tako da će sada Blaugrana morati da plati obeštećenje Slepim miševima za srpskog košarkaša. Navodno Barsa sada treba da plati 500.000 evra ako želi da dovede Kalinića (toliko Valensija traži), a Blaugrana je spremna da plati 400.000 evra.
Problem može da nastane zbog 100.000 evra.
Želja Kalinića da pređe u Barselonu nije sporna, ali je ceo proces prilično komplikovan. Valensija je imala pet dana da izjednači ponudu Barselona i izgleda da je to i učinila, nije čekala poslednji momenat.
Ceo ovaj proces prate i drugi evroligaši, tako da nije isključeno da se priča dodatno zakomplikuje, posebno ako Barselona ne bude želela da plati Valensiji ono što traže Slepi miševi.
Podsećanja radi, Valensija se ovog leta vratila u Evroligu putem specijalne pozivnice i ne želi da joj se protivnik i u Evroligi i u ACB ligi pojača tek tako.
Spominjalo se i da Dimitris Itudis želi da vidi Kalinića u Fenerbahčeu. Videćemo kako će se sve završiti i da li će Valensija i Barselona doći do dogovora.
Kalinić je prvobitno zatražio da se vrati u ACB ligu, Barsa je dala svoju ponudu, pa je po Tanteo pravu Valensija mogla da izjednači tu ponudu što je i učinila. U suprotnom bi Kalinić prešao odmah u Barsu. Ovako, moraće Katalonci da pregovaraju sa Slepim miševima.

Zašto je uvedeno Tanteo pravilo?

Ideja je bila da se izgradi lojalnost, da se španski navijači poistovete sa timovima, pa tako igrač kome je istekao ugovor mnogo lakše može da bude zadržan u ekipi, jednostavnim izjednačavanjem ponude drugog španskog kluba. Tako timovi mogu da zadrže najbolje igrače, lakše nego da „Tantea“ nema.
Po definiciji se to najviše odnosi na igrače u Španiji kojima su istekli ugovori.
„Tanteo pravilo dozvoljava timovima da zadrže igače kojima je istekao ugovor. Svi igrači mogu biti predmet ovog pravila kada im ugovor istekne. Ako klub koji računa na igrača ponudi istome određen ugovor, a u međuvremenu ne bude nijedne druge ponude, ugovor se obnavlja“.
A, onda ide deo koji je važan za Kalinićev slučaj...
Ako igrač koji ima Tanteo dostigne dogovor sa klubom koji nije iz ACB lige (evropski tim, italijanski, španski, bilo koje druge zemlje), izvorni klub (u Kalinićevom slučaju Valensija) zadržava prava na igrača kada se bude vraćao u Španiju“.
Bilo je već situacija da transferi nisu bili kompletirani zbog ovog pravila. Na primer, situacija Nanda de Koloa dobro opisuje u kakvoj je Kalinić situaciji.
De Kolo 2019. godine nije uspeo da pređe u Real Madrid jer je Valensija držala njegova prava. Šejn Larkin nije uspeo da pređe u Barselonu zbog reakcije Baskonije, pa je završio u Boston Seltiksima kao treći plejmejker.
Slična situacija bila je i sa Viktorom Klaverom, tako da se Valensija pokazala kao jedan od glavnih klubova koji „eksploatišu“ spomenuto pravilo.
Da li će ovo sve zaustaviti transfer Kalinića u Barselonu?
Nemanja Nedović i Bili Beron – detalj sa utakmice Zenit - Panatinaikos - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SPORT
Zvezdino dete se posle deset godina vraća kući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala