- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović se oglasio posle sastanka u Vladi o Temeljnom ugovoru

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je, posle sastanka sa predsednikom Milom Đukanovićem i potpredsednikom Vlade Raškom Konjevićem, da bi 43. vladu trebalo sačuvati i da u ovoj situaciji nije pametno da se ide na izbore. Naveo je da Temeljni ugovor sa SPC ne treba da bude tema koja bi preterano okupirala pažnju vlade.
„Može da se sruši Vlada Crne Gore, ali se onda ruše evropski snovi“, poručio je Abazović.
Svako ko želi da sruši vladu želi Crnu Goru da udalji od Evropske unije, zbog čega, kazao je Abazović, građani treba da detektuju pojedince i političke subjekte kojima je to interes.
Abazović je naveo da je žalosno da se Crna Gora bavi crkvenim pitanjima, dodajući da je siguran da „niko normalan ne želi destabilizaciju Crne Gore“.
„Ponovio sam svoje stavove — Temeljni ugovor sa SPC, Temeljni ugovor sa CPC, sa svima koji žele aranžman sa državom u skladu sa Ustavom i zakonom“, rekao je Abazović.
Destabilizacija vlade znači kraj evropske perspektive koja se otvorila Crnoj Gori, ocenio je Abazović, preneo je portal RTCG.
Svi stavovi na sastanku su bili, kako je naglasio, da vlada treba da se sačuva i da je pogubno u ovakvoj situaciji da se ide u izborni proces.
„Neki koji imaju rezerve prema Ugovoru sa SPC rekli su da bi možda trebalo da se ide u neke dodatne konsultacije, što smatram dobronamernim“, kazao je Abazović.
On je dodao da želi da čuje mišljenje svih ministara na sednici vlade o Temeljnom ugovoru.
Inače, glavna tema današnjeg razgovora u Vladi bila je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
Sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović, kao i lider Liberalne partije Andrija Popović i predstavnici albanskih stranaka — Nik Đeljošaj, Mehmet Zenka, Genci Nimanbegu.
Podsetimo, Predsedništvo Građanskog pokreta URA podržalo je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC. URA smatra da je to pitanje koje Crnu Goru opterećuje deset godina i da u najskorije vreme na njega treba staviti tačku, u skladu sa pozitivnim zakonskim načelima i Ustavom.
Vlada Crne Gore bi, kako je ranije najavljeno, u petak trebalo da glasa o predloženoj verziji Temeljnog ugovora o odnosima države i SPC.
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
REGION
Abazović: Neću pasti pod uticaj grupice ekstremista u Vladi, glasaće se u petak o Temeljnom ugovoru
Cetinje - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
REGION
Cetinjani prete blokadom saobraćaja ako vlada potpiše Temeljni ugovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala