Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vulin o licemerju EP: Za sankcije Rusiji nude nam da priznamo takozvano Kosovo

© Tanjug / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEMinistar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
U istom izveštaju u kome se poziva na poštovanje međunarodnog prava, Evropski parlament je zatražio od Srbije da se priključi ratu Zapada protiv Rusije, ali i da priznamo takozvano Kosovo, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
Ističe da "za ulazak u neprijateljstvo sa Rusijom, vekovnom, a često i jedinom saveznicom u najtežim trenucima našeg postojanja, Evropska unija nam kao nagradu nudi da priznamo Kosovo kao državu".
"Sigurno u Evropskom parlamentu ima nekog ko misli da bi to Srbija prihvatila, ali takav um još medicinski nije dokumentovan. Licemerje nije bolest, da jeste Evropskom parlamentu bi bila potrebna kolektivna terapija. Evropska unija se od izbijanja sukoba u Ukrajini ponaša ne kao savez država, već kao skup teritorija koje nemaju ni svoju politiku, ni svoje interese, zato im Srbija kao samostalna zemlja toliko i smeta", naveo je Vulin u saopštenju.
"Dok Aleksandar Vučić vodi Srbiju, mi ćemo biti država i nećemo postati deo antiruske histerije, baš kao što nećemo priznati takozvano Kosovo. Čak i da ispunimo sve što licemeri iz Evropske unije od nas traže, da li nam bilo ko garantuje da je ucenama kraj, da li nam bilo ko garantuje da sledeći zahtev nije poništavanje Republike Srpske ili koliko će se još čekati da se od nas zatraži da na oltar evropskih vrednosti priložimo živote srpskih vojnika u borbi sa Rusijom. Jedino što bi Evropska unija od Srbije mogla da zatraži je da se Srbija dosledno pridržava međunarodnog prava, šteta što to Evropski parlament nije tražio od sebe", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, preneo je Tanjug.
On je to rekao komentarišući to što su poslanici Evropskog parlamenta usvojili rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji, te da se od Srbije očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom "zasnovanog na međusobnom priznanju".
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
SRBIJA
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji – traži se hitno uvođenje sankcija Rusiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
SRBIJA
Vučić o odluci EP: Važno je da Srbija bude na evropskom putu, ali i da ima svoju slobodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala