- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vjerovali ili ne: Kako je reizabran gradonačelnik Podgorice

© Foto : Glavni grad PodgoricaIvan Vuković
Ivan Vuković - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Ponovni izbor Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice, glasovima odbornika kojima je zakonom pripisani četvorogodišnji mandat činjenica je za Riplijevu rubriku „Vjerovali ili ne“, kaže za Sputnjik analitičar Predrag Drecun.
Skupštinska većina u Glavnom gradu Crne Gore u utorak je reizabrala Ivana Vukovića za gradonačelnika, a opozicija je osporila legalnost i legitimnost ovoga poteza.Opozicioni odbornici su napustiti sjednicu prije glasanja.
Vuković je legalno mogao biti gradonačelnik do 31.jula, kada mu je isticao mandat.
Za njega su glasali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata (SD), dok predstavnika opozicije nije bilo u sali.
Prema Statutu Glavnog grada, član 93, “Gradonačelnika bira Skupština na vrijeme od četiri godine, većinom glasova ukupnog broja odbornika”.
“Tim potezom je obesmišljena demokratija kao način vladanja, jer se postavlja pitanje opravdanosti organizovanja izbora, obesmišljava Ustav Crne Gore, podstiču se i drugi politički subjekti da naprave slične prekršaje, jer nema Ustavnog suda da reaguje na ovakvu odluku i da je poništi. Ja očekujem reakciju onih koji obavljaju monitoring nad političkim procesima u Crnoj Gori i ovakav način zloupotrebe demokratije ne smije da se ponavlja”, komentariše Drecun za Sputnjik.
Vesko Pejak iz NVO Alternativa kaže za Sputnjik da je izbor Ivana Vukovića za novog nosioca liste za Podgoricu pokazatelj koliko DPS ima malu kadrovsku dubinu.
“ Od poraza 30. avgusta DPS je u silaznoj putanji. Da ih ne održavaju nove partije na vlasti, njihovi doskorašnji "protivnici", DPS bi nestao sa političke scene. Ako u Podgorici ne mogu da nađu nekoga visprenijeg i maštovitijeg, to je znak da imaju zaista ozbiljne probleme. U Danilovgradu su na čelo svoje organizacije izabrali čovjeka sa kupljenom diplomom, koliko smo mi informisani. Jasno je sa DPS ima vrlo ozbiljne kadrovske probleme. Imaju i problem da privuku nove ljude jer ne mogu kao nekada sa zapošljavaju bez ikakvog konkursa”, kaže Pejak za Sputnjik.

Milatović: To je ruganje demokratiji

Jakov Milatović, bivši ministar, izjavio je da je ponovni nelegalni izbor Vukovića za gradonačelnika Podgorice akt ruganja demokratskom pravu građana da nakon četiri godine biraju i budu birani.
“Taj čin je takođe protivan članu 2. Ustava Crne Gore koji kaže da se vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom ne može uspostaviti niti priznati. Ovom ustavnom nasilju kumovale su usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, za koga su glasali predstavnici nove parlamentarne većine. Dakle, dok se aktuelna Vlada deklarativno zalaže za evropske integracije i deblokadu institucija, u praksi, zajedno sa svojom parlamentarnom većinom, sprovodi sve mjere i donosi odluke koje dodatno doprinose institucionalnom haosu i bezakonju”, navodi Milatović.
Dodaje:"Ovaj čin predstavlja ogroman korak unazad u demokratskom razvoju Crne Gore i vraća je u status besudne zemlje".

Danilović: Vuković je “podgrijani gradonačelnik”

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da je smijurija to što je Ivan Vuković opet izabran za gradonačelnika Podgorice."Vuković ponovo izabran za gradonačelnika Podgorice! Ovako, bez znaka pitanja, ikakve upitanosti uopšte, javljaju i ozbiljni mediji!? Smijurija! Jad i bijeda demokratije! Za kakvog crnog gradonačelnika? Izabran? Ponovo izabran", naveo je Danilović na svom Fejsbuk profilu.
Kako navodi, "niti je izabran, niti je ponovo izabran, niti je gradonačelnik".Svaku njegovu odluku koju od sjutra potpiše buduća većina u SO Glavnog grada i novi gradonačelnik moraju se, kaže Danilović, poništiti.
"Da ima i jednog glasa razuma u Vladi morala bi se nakon ovoga uvesti privremena uprava do konstituisanja novog saziva? Ipak, kako god, ne očekujem ni taj jedan razuman glas. Očekujem, međutim, da danas "podgrijanog gradonačelnika" Podgorice rashladimo u oktobru, a onda i utvrdimo kolika je šteta, u međuvremenu, napravljena građanima Podgorice. Zamislite! Ponovo izabran od strane odbornika kojima sjutra ističe mandat? A onda je "podgrijani gradonačelnik" podgrijao svoje odbornike i ponovo izabrao njih? Građani bi morali biti u delirijumu, potom", zaključuje Danilović.
Gostujući sinoć na RTV Nikšić Danilović je Vukovića nazvao “podgrijanim gradonačelnikom”.

Isti scenario i u Danilovgradu

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Danilovgrad saopštio je danas da je DPS-SD većina u SO Danilovgrad, dan pred istek njenog i mandata odbornicima, na nelegalan način izabrala predsjednika Opštine i dala saglasnost na imenovanje dva potpredsjednika Opštine.
Predsjednik Opštine Danilovgrad do narednih izbora biće Branko Bošković, a potpredsjednik Darko Mrvaljević.
U junu i julu ističu mandati skupštinama opština i njihovim čelnicima u opštinama Bijelo Polje, Šavnik, Plužine, Žabljak, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Pljevlja i glavni grad Podgorica. Opštine Budva i Tivat funkcionišu u prinudnoj upravi, a ulogu lokalnog parlamenta je do izbora preuzeo odbor povjerenika koji čine predstavnici Vlade i lokalnih uprava.
Odlaganjem izbora došlo je do brojnih pravnih nedoumica, a pred Ustavnim sudom su tri inicijative o ocjeni ustavnosti tog zakona.
Poslanički klub Demokratskog fronta i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT) su ranije podnijeli inicijative Ustavnom sudu, i one su objedinjene u jedan predmet koji će biti prioritetno razmatran čim sudija izvjestilac bude spremio predlog. I NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP) podnijela je u srijedu Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, a njena predsjednica Ines Mrdović kao fizičko lice i ustavnu žalbu.
Izbori u više opština odloženi su odlukom nove parlamentarne većine, uz objašnjenje da nije primjereno da se u junu mjesecu više puta izlazi na birališta jer je u toku turistička sezona. Takođe je kao argument navedeno i sugerisanje Evropske komisije i OEBS-a da se izbori održavaju u jednom danu kako država ne bi bila u stalnoj izbornoj kampanji.
Ustavni sud bi trebalo da ima sedam sudija. Njih bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom većinom. Sada ih ima četiri i u Skupštini traje procedura ya popunu njegovog sastava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala