Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U tri beogradske opštine otkriveni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

CC0 / Pixabay / Komarac
Komarac - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Na području opština Barajevo, Palilula i Surčin, na šest lokacija, otkriveni su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, izjavila je Milica Rajković, rukovodilac službe za laboratorijska ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće.
Milica Rajković je za Tanjug rekla da Gradska čistoća detekciju virusa Zapadnog Nila radi od aprila na komarcima iz roda kuleks, kao i da se virus sredinom juna prvi put pojavio na teritoriji opštine Palilula.
„Naše ekipe postavljaju klopke za monitoring iz kojih se prebrojavaju uzorci komaraca, poliraju i to ide na analizu PCR metodom koja je senzitivna i vrlo specifična, tako da detektujemo RNK genom virusa“, objasnila je Rajkovićeva.
Istakla je da moraju da postoje posebni klimatski uslovi da bi došlo do razvitka virusa: da spoljna temperatura u kontinuitetu pet do sedam dana bude između 25 i 30 stepeni.
Kako je navela, rezervoari za virus Zapadnog Nila su ptice i konji, a da ih na ljude ubodom prenose komarci.
Prvi simptomi da je čovek zaražen ovim virusom su: povišena temperatura, osip u predelu grudi, malaksalost, bol u mišićima i blaga nesvestica.
Rajkovićeva je naglasila da je neophodno obratiti se lekaru odmah nakon pojave prvih simptoma, jer virus Zapadnog Nila može da izazove upalu mozga — meningitis i encefalitis, koje zahtevaju bolničko lečenje.

Kako se zaštiti

Na pitanje kako se zaštititi od zaraze, Rajkovićeva je kazala da ljudi pre svega treba da izbegavaju skupljanje organske vode u svojim dvorištima, jer je to pogodno tle za razmnožavanje komaraca.
„Molimo sugrađane da iz svojih dvorišta otklone čantre sa vodom, stare gume i vodena područja, po mogućstvu stave komarnike i prilikom boravka u prirodi koriste dugu odeću i sredstava koja štite od ujeda komaraca“, rekla je Rajkovićeva.
Navela je i da Sektor ekologije i unapređenja životne sredine od marta radi larvicidni tretman, kojim se suzbijaju larve komaraca u rekama i kanalima na području Beograda.
Ona je dodala da se odrasli komarci tretiraju sa zemlje i iz čamaca hladnim i toplim zamagljivačima, a da se trenutno razmatra da li će ove godine biti prskanja komaraca i iz aviona.
Podsetimo, u Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena iz sela Nabrđa kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala