- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SZO: Najviši stepen uzbune zbog širenja majmunskih boginja

Svetska zdravstvena organizacija - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Više od 6.000 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno je iz 58 zemalja u aktuelnoj epidemiji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.
Ova agencija Ujedinjenih nacija sazvaće ponovo sastanak komiteta koji će verovatno predložiti proglašenje epidemije izazvane globalnom zdravstvenom situacijom, prenosi Rojters.
To bi trebalo da dovede do najvišeg stepena uzbune SZO, čiji se početak očekuje 18. jula ili ranije, rekao je generalni direktor te organizacije UN Tedros Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.
Dodaje se da je na prethodnom sastanku 27. juna, komitet odlučio da još nije bila urgentna zdravstvena situacija u vezi sa epidemijom majmunskih boginja, iako se broj slučajeva povećava kako u afričkim zemljama u kojima se obično širi, tako i drugde u svetu,
"I dalje sam zabrinut zbog obima i širenja virusa po celom svetu", rekao je Gebrejesus, dodajući da nedostatak testiranja znači da će verovatno biti mnogo više neprijavljenih slučajeva.
On je istakao da je oko 80 odsto slučajeva zabeleženo u Evropi.
Rojters navodi da se majmunske boginje, obično blaga virusna infekcija koja izaziva simptome slične gripu, šire svetom od početka maja, a stopa smrtnosti u prethodnim epidemijama soja koji se trenutno širi bila je oko jedan odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala