https://lat.sputnikportal.rs/20220706/srbiji-nedostaje-pet-miliona-svinja-godisnje-kako-uvoz-preusmeriti-u-organizovanu-domacu-proizvodnju-1139559606.html
Srbiji nedostaje pet miliona svinja godišnje, kako uvoz preusmeriti u organizovanu domaću proizvodnju
Srbiji nedostaje pet miliona svinja godišnje, kako uvoz preusmeriti u organizovanu domaću proizvodnju
Sputnik Srbija
U Srbiji se ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za potrebe domaćeg tržišta. Potrebno je oko pet miliona svinja godišnje, a ima ih dva miliona. Nenad Budimović iz... 06.07.2022, Sputnik Srbija
2022-07-06T22:33+0200
2022-07-06T22:33+0200
2022-07-06T22:33+0200
srbija – ekonomija
ekonomija
privreda i poljoprivreda
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/32/32/323213_0:108:3000:1796_1920x0_80_0_0_1d71c8986f69e6a4f45a4b374dac055c.jpg
Svinjarstvo je već tri godine u krizi - 2019. godine pojavila se afrička kuga, 2020. svetska pandemija korone, a prošle je veliki negativni uticaj imalo poskupljenje osnovnih proteinskih hraniva.Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore, istakao je za RTS da je proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji oko 380.000 tona na godišnjem nivou i da to obezbeđuje oko pet miliona tovnih svinja.To je, navodi, oko 90 posto samodovoljnosti proizvodnje, što znači da Srbiji nedostaje deset posto, jer to nije samo sveže meso nego i ono koje ide u preradu.Dodaje da Srbija uvozi sveže svinjsko meso za preradu i proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda u klaničnoj industriji. Svinjsko meso se uvozi iz EU i uglavnom oko 70 posto iz Španije, Nemačke, Danske i Mađarske.On ukazuje da je samo za prva četiri meseca za uvoz svinjskog mesa izdvojeno 26 miliona evra i da je sve to moglo da bude uloženo u organizovanu domaću proizvodnju. Strateški cilj je, ukazuje on, da proizvodnja svinja bude rentabilna za farmere, klaničare i trgovce. Da ta cena bude ravnopravno podeljena na tri dela i da zaradu ravnopravno podele.Kakvog je kvaliteta svinjsko meso"Naše svinjsko meso je izuzetnog kvaliteta zato što kompanije koje posluju u Srbiji proizvode izuzetno kvalitetnu hranu za životinje koje daju kvalitetno meso. Mi koristimo genetski nemodifikovane biljke u ishrani životinja i to je poseban kvalitet", naglasio je Budimović.Što se tiče uvezenog mesa, on ističe da je sigurno da se ono kontroliše po pravilima koje nalaže zakon.Svinjsko meso je kaže, od početka krize poskupelo od 25 do 30 odsto, a na to su uticale cene između ostalog energije, zaštitnih sredstava, mineralnih đubriva, ambalaže, transporta."Srbija ima dovoljno svega, ima uslove za proizvodnju dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane i to treba materijalizovati", zaključio je Budimović.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/32/32/323213_232:0:2769:1903_1920x0_80_0_0_d7036044e2767f668e991d56347d1bf1.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
srbija – ekonomija, privreda i poljoprivreda
srbija – ekonomija, privreda i poljoprivreda
Srbiji nedostaje pet miliona svinja godišnje, kako uvoz preusmeriti u organizovanu domaću proizvodnju
U Srbiji se ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za potrebe domaćeg tržišta. Potrebno je oko pet miliona svinja godišnje, a ima ih dva miliona. Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije ističe da je samo za prva četiri meseca za uvoz svinjskog mesa izdvojeno 26 miliona evra i da je sve to moglo da bude uloženo u domaću proizvodnju.
Svinjarstvo je već tri godine u krizi - 2019. godine pojavila se afrička kuga, 2020. svetska pandemija korone, a prošle je veliki negativni uticaj imalo poskupljenje osnovnih proteinskih hraniva.
Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore,
istakao je za RTS da je proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji oko 380.000 tona na godišnjem nivou i da to obezbeđuje oko pet miliona tovnih svinja.
To je, navodi, oko 90 posto samodovoljnosti proizvodnje, što znači da Srbiji nedostaje deset posto, jer to nije samo sveže meso nego i ono koje ide u preradu.
Dodaje da Srbija uvozi sveže svinjsko meso za preradu i proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda u klaničnoj industriji. Svinjsko meso se uvozi iz EU i uglavnom oko 70 posto iz Španije, Nemačke, Danske i Mađarske.
On ukazuje da je samo za prva četiri meseca za uvoz svinjskog mesa izdvojeno 26 miliona evra i da je sve to moglo da bude uloženo u organizovanu domaću proizvodnju. Strateški cilj je, ukazuje on, da proizvodnja svinja bude rentabilna za farmere, klaničare i trgovce. Da ta cena bude ravnopravno podeljena na tri dela i da zaradu ravnopravno podele.
"Mi smo uputili određene inicijative da se olakšaju uslovi proizvodnje. Nije sve u podsticajima, podsticaji su dobri i mnogi farmeri kažu da bi ih se i odrekli kada bi se uredili odnosi u proizvodnji", rekao je Budimović.
Kakvog je kvaliteta svinjsko meso
"Naše svinjsko meso je izuzetnog kvaliteta zato što kompanije koje posluju u Srbiji proizvode izuzetno kvalitetnu hranu za životinje koje daju kvalitetno meso. Mi koristimo genetski nemodifikovane biljke u ishrani životinja i to je poseban kvalitet", naglasio je Budimović.
Što se tiče uvezenog mesa, on ističe da je sigurno da se ono kontroliše po pravilima koje nalaže zakon.
Svinjsko meso je kaže, od početka krize poskupelo od 25 do 30 odsto, a na to su uticale cene između ostalog energije, zaštitnih sredstava, mineralnih đubriva, ambalaže, transporta.
"Srbija ima dovoljno svega, ima uslove za proizvodnju dovoljne količine kabaste i koncentrovane hrane i to treba materijalizovati", zaključio je Budimović.