- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski sud privremeno zatvara terminal za izvoz kazahstanske nafte

© Sputnik / Vitaliй TimkivSkladište nafte Kaspijskog cevovodnog konzorcijuma
Skladište nafte Kaspijskog cevovodnog konzorcijuma - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Okružni sud u Novorosijsku naložio je da „Kaspijski cevovodni konzorcijum“ (KTK) obustavi rad morskog naftnog terminala na 30 dana nakon što su otkrivena kršenja ekoloških propisa, saopšteno je Sputnjiku u konzorcijumu.
Kako se navodi, nakon provere koju je naložila potpredsednik Vlade Rusije Viktorija Abramčenko u martu radi procene tehničkog stanja opasnih proizvodnih objekata kompanije 'KTK-R' i usklađenosti sa ekološkim zahtevima prilikom njihovog korišćenja, ruska Federalna služba za nadzor u sferi saobraćaja (Rostransnadzor) otkrila je nekoliko kršenja u planu za reagovanje na izlivanje nafte. Konzorcijumu je naloženo da otkloni nedostatke do 30. novembra 2022. godine.
„Uprkos tome što rok za izvršenje naloga ističe 30. novembra 2022. godine, Južna uprava državnog pomorskog i rečnog nadzora 'Rostransnadzora' obratila se Primorskom okružnom sudu Novorosijska u Krasnodarskom kraju sa namerom da se obustavi rad na 90 dana. Odlikom suda od 5. jula 2022. godine zahtevi 'Rostransnadzora' delimično su ispunjeni: kompaniji 'KTK-R' izrečena je kazna u vidu administrativne obustave rada na 30 dana“, saopštila je kompanija.
Ističe se da „Kaspijski cevovodni konzorcijum“ posluje u zakonskim okvirima Rusije i da je prinuđen da poštuje odluku suda.
Nakon toga se kompanija obratila Primorskom okružnom sudu Novorosijska sa molbom da se obustavi izvršenje odluke o obustavljanju rada „KTK-R“ na 30 dana.
Naftovodni sistem KTK je glavna izvozna ruta za kazahstansku naftu koja čini preko 80 odsto ukupne količine koja se pumpa naftovodom. On povezuje nalazišta u zapadnom Kazahstanu sa ruskom obalom Crnog mora odakle se nafta šalje tankerima preko pomorskog terminala. Kapacitet naftovoda iznosi 67 miliona tona nafte godišnje. Akcionari kompanije KTK su Rusija (31 odsto), Kazahstan (20,7 odsto) i strane kompanije, poput američkih „Ševron“ i „Mobil“ i italijanske „Eni“.
U međuvremenu je saopšteno da je odjeknula eksplozija na najvećem kazahstanskom nalazištu nafte Tengiz u Atirauskoj oblasti (na zapadu zemlje). Dva radnika su poginula, a trojica su povređena, saopštila je pres-služba policije regiona.
Obala u Novorosijsku - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
RUSIJA
I kazahstanska nafta će stizati u Evropu sa prekidima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala