- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Otvorena izložba „Bibliotheca mortalis“ Jugoslava Vlahovića: Knjiga kao motiv na grobljima /video/

© Foto : Narodna biblioteka Srbije/Mirjana SimoskiMatija Bećković na otvaranju izložbe „Bibliotheca mortalis“ Jugoslava Vlahovića
Matija Bećković na otvaranju izložbe „Bibliotheca mortalis“ Jugoslava Vlahovića - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
U Galerijskom prostoru Narodne biblioteke Srbije juče je otvorena prva samostalna izložba fotografija „Bibliotheca mortalis“ ilustratora i karikaturiste Jugoslava Vlahovića.
Izložba „Bibliotheca mortalis“ je kolekcija 170 fotografija sa motivima knjige koje je autor snimio od 2013. do 2021. godine na grobljima Srbije i Evrope.
Ideja o „Biblioteci” javila se Vlahoviću pošto je prolazio pored groba sa velikom otvorenom knjigom u blizini svoje porodične grobnice na beogradskom Novom groblju, a potom je na sahrani brata od tetke na Novom bežanijskom groblju, na grobu do njegovog, uočio crnu knjigu.
„’Bibliotheca mortalis‘ je skromni doprinos kulturi sećanja i uz Geteovo da ‘čovek ima jak duh i slabo telo’, prikazuje njegov otpor prolaznosti. Samo je jedan lični pogled na knjigu kao motiv na grobljima iz ugla umetnika, bez pretenzija na naučni ili sličan rad”, rekao je Vlahović.
Prema njegovim rečima, u izboru se vodio po kriterijumu estetskog doživljaja u domenu umetničke fotografije ali je uključio i neke dokumentarnog karaktera koje pokazuju vreme i mesto njihovog nastanka s obzirom na broj od dvadesetak posećenih lokacija.
„Takođe, namera mi je bila i da iniciram tribinu-raspravu o karakteru i kvalitetu grobljanske arhitekture i prakse kod nas s obzirom na novo doba i činjenicu da je skoro sve prepušteno kamenorescima i zanatlijama, sa retkim novim umetničkim delima na njima“, naveo je Vlahović.
Izložba će u Narodnoj biblioteci Srbije biti otvorena do 30. septembra 2022. godine, a prati je obiman katalog na 168 strana u kome su i tekstovi rok publiciste Petra Pece Popovića i akademika Matije Bećkovića.
Laki, Jugoslav Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Srećan čovek se smeje samo kada „isključi“ mozak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala