- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Masovne ostavke u vladi Borisa Džonsona

© AP Photo / Frank AugsteinBritanski parlament
Britanski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
U vladi britanskog premijera Borisa Džonsona pljušte ostavke. U toku današnjeg dana ostavke je do sada podnelo još 13 zvaničnika vlade.
Posle ministara zdravlja i finansija, ostavke su podneli zvaničnici ministarstava obrazovanja, privrede, kulture i ministarstva za lokalna pitanja: Aleks Burghart, Li Rouli, Džulija Lopez, Kemi Badenoh i Nil O‘ Brajan.
Ostavke su prethodno podneli i dvojica zvaničnika Ministarstva obrazovanja, Robin Voker i Vil Kvins, dva savetnika u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu energetike, Laura Trot i Felisiti Bučan, sekretar iz Ministarstva pravde Viktorija Atkins, sekretar Džon Glen iz Ministarstva finansija, Džo Čerčil iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Stjuart Endrju iz Ministarstva za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu.
Inače, najnovije ostavke podnete su uoči i tokom suočavanja Borisa Džonsona sa pitanjima poslanika u parlamentu.
Podsetimo, britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak, podneli su u utorak ostavke u razmaku od samo 10 minuta.
Ministri su podneli ostavke, odmah nakon izvinjenja britanskog premijera zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na mesto zamenika predsednika poslaničkog kluba Torijevaca, optuženog za nedolično seksualno ponašanje.
Kvins, koji je bio zadužen za brigu o deci i porodici, objavio je da sa „velikom tugom i žaljenjem oseća da nema izbora osim da podnese ostavku“.
On je naveo i da su mu iz Dauning strita davali netačne izveštaje kada je poslat na više intervjua u ponedeljak ujutro.
Kvins je dodao da su ga kategorički uveravali da premijer Boris Džonson nije znao ni za kakve konkretne pritužbe na račun Krisa Pinčera, pre nego što ga je postavio na funkciju u kabinetu, ističući da je to uveravanje, međutim, nije bilo istinito.
Potom je i Voker, koji je bio zadužen za škole, objavio na društvenim mrežama da je podneo ostavku, navodeći da više nema poverenja u način na koji Džonson vodi vladu.
Felisiti Bučan je, u pismu ostavke upućenom Džonsonu, navela da je trenutna situacija neodrživa i da je premijer izgubio njeno i poverenje onih koji su je izabrali.
Glen je u ostavci, takođe, naveo da nema više poverenja u način na koji Džonson vodi zemlju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala