00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
07:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kad skoči temperatura: Koju hranu treba izbegavati tokom leta

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMoskovljani se rashlađuju po vrelom majskom danu
Moskovljani se rashlađuju po vrelom majskom danu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Ekstremne letnje temperature mogu da iscrpe organizam tako da je jako važno koje se namirnice konzumiraju tokom dana.
Visoke temperature ne prijaju ljudskom telu i ujedno su savršeno mesto za razmnožavanje mikroorganizama što dovodi i do čestog kvarenja hrane. Postoji i nekoliko namirnica koje brzo izazivaju sitost, ali i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju telesne temperature, već je podižu.
Ove namirnice sada treba izbegavati:

1. Meso

© Flickr / TheBusyBrainŠnicle
Šnicle - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Šnicle
Meso je izvor masti i proteina, ali opterećuje telo tokom letnjih meseci. Meso je teško svarljivo i tokom varenja se oslobađa veća količina toplote što se odražava i na ukupnu telesnu temperaturu. Takođe, ulje i začini koji se koriste za pripremu mesa čine da se tokom leta osećate teško i naduto.

2. Začinjena hrana

Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i miris, ali nije dobar izbor u letnjoj ishrani. Začini poput ljute paprike, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta zagrevaju telo i ubrzavaju metabolizam. Preterano začinjena hrana tokom leta može da izazove vrućine i erupcije na koži.
CC0 / Pixabay / Začinjeno jelo — ilustracija
Začinjeno jelo — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Začinjeno jelo — ilustracija

3. Plodovi mora

© Foto : Olivera IkodinovićPlodovi mora
Plodovi mora su glavni sastojak kuhinje Primorskog kraja - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Plodovi mora
Morski plodovi se brzo kvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni, tako da njihovo konzumiranje može da dovede do trovanja i teških želudačnih tegoba.

4. Pržena hrana

© Foto : PixabayBurger i pomfrit
Burger i pomfrit - kalorično, ali da li je i toliko nezdravo koliko se priča - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Burger i pomfrit
Pržena hrana poput mesa, pomfrita i ribe sadrži puno ulja pa se teško vari i izaziva osećaj usporenosti i težine. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica.

5. Sladoledi sa mlekom

CC0 / / Sladoled
Sladoled - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Sladoled
Iako bi trebalo da budu osveženje, sladoledi sa mlekom ne spadaju među najbolju letnju hranu jer povećavaju telesnu toplotu tokom varenja. Takođe, oni se i lakše kvare.

6. Čaj i kafa

© Depositphotos.com / 5PHČaj sa limunom, medom i đumbirom
Čaj sa limunom, medom i đumbirom - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Čaj sa limunom, medom i đumbirom
Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Oni su i diuretici pa mogu da izazovu i dehidrataciju. Kofein zagreva telo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala