https://lat.sputnikportal.rs/20220706/kad-skoci-temperatura-koju-hranu-treba-izbegavati-tokom-leta-1139564684.html
Kad skoči temperatura: Koju hranu treba izbegavati tokom leta
Kad skoči temperatura: Koju hranu treba izbegavati tokom leta
Sputnik Srbija
Ekstremne letnje temperature mogu da iscrpe organizam tako da je jako važno koje se namirnice konzumiraju tokom dana. 06.07.2022, Sputnik Srbija
2022-07-06T17:43+0200
2022-07-06T17:43+0200
2022-07-06T17:43+0200
društvo
magazin
stil života
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/12/1125396378_0:0:3169:1784_1920x0_80_0_0_085d57098b9c7db7b049007997176081.jpg
Visoke temperature ne prijaju ljudskom telu i ujedno su savršeno mesto za razmnožavanje mikroorganizama što dovodi i do čestog kvarenja hrane. Postoji i nekoliko namirnica koje brzo izazivaju sitost, ali i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju telesne temperature, već je podižu.Ove namirnice sada treba izbegavati:1. MesoMeso je izvor masti i proteina, ali opterećuje telo tokom letnjih meseci. Meso je teško svarljivo i tokom varenja se oslobađa veća količina toplote što se odražava i na ukupnu telesnu temperaturu. Takođe, ulje i začini koji se koriste za pripremu mesa čine da se tokom leta osećate teško i naduto.2. Začinjena hranaDodavanje začina hrani obogaćuje ukus i miris, ali nije dobar izbor u letnjoj ishrani. Začini poput ljute paprike, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta zagrevaju telo i ubrzavaju metabolizam. Preterano začinjena hrana tokom leta može da izazove vrućine i erupcije na koži.3. Plodovi moraMorski plodovi se brzo kvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni, tako da njihovo konzumiranje može da dovede do trovanja i teških želudačnih tegoba.4. Pržena hranaPržena hrana poput mesa, pomfrita i ribe sadrži puno ulja pa se teško vari i izaziva osećaj usporenosti i težine. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica.5. Sladoledi sa mlekomIako bi trebalo da budu osveženje, sladoledi sa mlekom ne spadaju među najbolju letnju hranu jer povećavaju telesnu toplotu tokom varenja. Takođe, oni se i lakše kvare.6. Čaj i kafaTopli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Oni su i diuretici pa mogu da izazovu i dehidrataciju. Kofein zagreva telo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/05/12/1125396378_125:0:2856:2048_1920x0_80_0_0_98ff58e041f7dd2b8bc8a571e29cb11c.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
magazin, stil života
Kad skoči temperatura: Koju hranu treba izbegavati tokom leta
Ekstremne letnje temperature mogu da iscrpe organizam tako da je jako važno koje se namirnice konzumiraju tokom dana.
Visoke temperature ne prijaju ljudskom telu i ujedno su savršeno mesto za razmnožavanje mikroorganizama što dovodi i do čestog kvarenja hrane. Postoji i nekoliko namirnica koje brzo izazivaju sitost, ali i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju telesne temperature, već je podižu.
Ove namirnice sada treba izbegavati:
Meso je izvor masti i proteina, ali opterećuje telo tokom letnjih meseci. Meso je teško svarljivo i tokom varenja se oslobađa veća količina toplote što se odražava i na ukupnu telesnu temperaturu. Takođe, ulje i začini koji se koriste za pripremu mesa čine da se tokom leta osećate teško i naduto.
Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i miris, ali nije dobar izbor u letnjoj ishrani. Začini poput ljute paprike, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta zagrevaju telo i ubrzavaju metabolizam. Preterano začinjena hrana tokom leta može da izazove vrućine i erupcije na koži.
Morski plodovi se brzo kvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni, tako da njihovo konzumiranje može da dovede do trovanja i teških želudačnih tegoba.
Pržena hrana poput mesa, pomfrita i ribe sadrži puno ulja pa se teško vari i izaziva osećaj usporenosti i težine. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica.
Iako bi trebalo da budu osveženje, sladoledi sa mlekom ne spadaju među najbolju letnju hranu jer povećavaju telesnu toplotu tokom varenja. Takođe, oni se i lakše kvare.
Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Oni su i diuretici pa mogu da izazovu i dehidrataciju. Kofein zagreva telo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.