- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska izgubila spor protiv mađarskog naftnog giganta u Vašingtonu

CC0 / Pixabay / Sudski čekić
Sudski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2022
Pratite nas
Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a u Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu, objavio je „Večernji list“.
Mađarski naftni div MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku vladu tvrdeći da nije ispoštovala obaveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i iz amandmana.
„Večernji list“ navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da će Hrvatska morati da plati između 250 i 300 miliona dolara s kamatama. Inicijalno, MOL je tražio odštetu u iznosu od milijardu dolara.
Pali su argumenti Hrvatske o koruptivnim radnjama i isplaćenom, odnosno primljenom mitu u zamenu za upravljačka prava MOL-a u Ini i izdvajanju gasnog biznisa, piše list i podseća da je u Hrvatskoj, zbog navedenih radnji, pravosnažno osuđen bivši premijer Ivo Sanader.
Sanader je dobio kaznu od šest godina, a šef MOL-a Žolt Hernadi osuđen je na dve godine zatvorske kazne.
MOL je arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu pokrenuo 26. novembra 2013. godine, a kao razlog je tada naveo kršenje određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj. Zahtev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske vlade putem pravnog zastupnika, međunarodne advokatske kancelarije „Veil, Gotshal & Manges“, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji.
MOL smatra da hrvatska vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o gasnom poslovanju i njegovih amandmana na koje se obavezala početkom 2009. Država se tada obavezala da će od Ine preuzeti skladištenje i prodaju gasa i otkupljivati celokupnu Ininu domaću proizvodnju gasa po tržišnim cenama, u periodu od 15 godina, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala